luda
Member

Re: Gjuha shqipe dhe pervetesimi i saj nga femijet

Sa, 17. Jan 2009, 12:25

luda hat geschrieben::shock:
Pershendetje te gjitheve,

Eshte per te ardhur keq, kur shikon qe femijet e lindur apo rritur jashte Shqiperise, nuk kane aspak, ose fare pak mundesi qe te mesojne te shkruajne dhe te lexojne ne gjuhen shqipe. Pershtatje, por jo asimilim!

egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen

Sa, 17. Jan 2009, 20:07

Mirë se erdhe në forum luda!
Zuletzt geändert von egnatia am Di, 25. Okt 2011, 18:53, insgesamt 3-mal geändert.
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

luda
Member

Sa, 17. Jan 2009, 20:30

...ndersa ketu ku jetoj une, nuk ekziston asnje shkolle e tille, per mesimin e gjuhes shqipe. Dhe me e keqja eshte, se nuk ka as interesin me te vogel nga ana e prinderve, per nje gje te tille. Me mijera femije shqiptare (pjesa me e madhe nga Kosova dhe Maqedonia), qe nese nje dite do te ktheheshin ne vendin e origjines, do te ishin analfabete ne gjuhen e tyre.
Nga ana tjeter, femijet me origjine italiane, frekuentojne rregullisht kurset e hapura dhe te mbikqyrura nga ana e shtetit italian (falas) per mesimin e gjuhes italiane.
Eshte vertet per te ardhur keq, te humbasesh nje brez te ri, te arsimuar e profilizuar ne nje vend si Zvicra, thjesht per nje indiferentizem te te gjitha paleve.

Pershendetje te gjitheve

egnatia

Sa, 17. Jan 2009, 20:49

Në Gjermani nuk kam dëgjuar për ndonjë mundësi financimi. Kurset e gjuhës shqipe paguhen nga vetë prindërit.
Zuletzt geändert von egnatia am Sa, 17. Jan 2009, 21:02, insgesamt 1-mal geändert.
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

Estra

Sa, 17. Jan 2009, 21:01

uta
Senior Member
Senior Member

So, 18. Jan 2009, 9:04

luda hat geschrieben:

Eshte per te ardhur keq, kur shikon qe femijet e lindur apo rritur jashte Shqiperise, nuk kane aspak, ose fare pak mundesi qe te mesojne te shkruajne dhe te lexojne ne gjuhen shqipe. Pershtatje, por jo asimilim!
mirmengjesi

Nuk eshte e Vertet pershembull e di se ne zvicer kan te gjith munci per ta vizitojn shkollen shqipe.

Po Prindeve pi iu thimen 60 Euro ne mujt, apo kan probleme me msusin sepse ai eshte ne PDK apo LDK.

uta

Meri
Senior Member
Senior Member

So, 18. Jan 2009, 11:31

uta hat geschrieben:
luda hat geschrieben:

mirmengjesi

Nuk eshte e Vertet pershembull e di se ne zvicer kan te gjith munci per ta vizitojn shkollen shqipe.

Po Prindeve pi iu thimen 60 Euro ne mujt, apo kan probleme me msusin sepse ai eshte ne PDK apo LDK.

uta

Pershendetje Uta,

mire e ke, se edhe ktu ne gjermani, nuk ja jep shqiptari- shqiptarit pare.ku jetoj une esht nji qytet i vogel, femija mesojn prej prindve, as une nuk jam kane kur ne shkolle shqip, krejt e mesova vet-e di nuk esht perfekt, por mjafton-sa mu marr vesh :D

tung
" Und so verliebte sich der Löwe in das Lamm"

luda
Member

So, 18. Jan 2009, 13:47

...sigurisht qe ne si prinder bejme punen tone dhe mundohemi t'ia transmetojme femijeve sa me mire, jo vetem gjuhen, por edhe traditat.
Por kur vjen puna per gjuhen e shkruar, duhet mesuar tamam, pasi vetem keshtu ajo tingellon e bukur, siç edhe ajo eshte.
Une flas gjithmone per pjesen ku une banoj (kantonin Graubunden), ku nuk ka asnje shkolle ku te mesohet gjuha shqipe, si dhe nga eksperienca personale (si nene e 3 femijeve). E di qe ne Zürich ekziston nje gje e tille, ndoshta edhe ne St.Gallen, por ketu jo, megjithese banojne nje numer i konsiderueshem shqipfoles.
Nuk mendoj se eshte shteti zviceran qe duhet te beje diçka, por ne vete.Jam interesuar ne Ambasaden Shqiptare ne Bern, por asgje pozitive.
Dhe nga bisedat me prinder te tjere, shikohet nje mosinteresim dhe neglizhence kundrejt kesaj teme.
Shpresoj qe nje dite te mos jete vone! :cry:

luda
Member

So, 18. Jan 2009, 13:48

luda hat geschrieben:...sigurisht qe ne si prinder bejme punen tone dhe mundohemi t'ia transmetojme femijeve sa me mire, jo vetem gjuhen, por edhe traditat.
Por kur vjen puna per gjuhen e shkruar, duhet mesuar tamam, pasi vetem keshtu ajo tingellon e bukur, siç edhe ajo eshte.
Une flas gjithmone per pjesen ku une banoj (kantonin Graubunden), ku nuk ka asnje shkolle ku te mesohet gjuha shqipe, si dhe nga eksperienca personale (si nene e 3 femijeve). E di qe ne Zürich ekziston nje gje e tille, ndoshta edhe ne St.Gallen, por ketu jo, megjithese banojne nje numer i konsiderueshem shqipfoles.
Nuk mendoj se eshte shteti zviceran qe duhet te beje diçka, por ne vete.Jam interesuar ne Ambasaden Shqiptare ne Bern, por asgje pozitive.
Dhe nga bisedat me prinder te tjere, shikohet nje mosinteresim dhe neglizhence kundrejt kesaj teme.
Gjuha jone sa e mire
sa e embel, sa e dlire!

uta
Senior Member
Senior Member

So, 18. Jan 2009, 14:01

Pershendes Meri

ashtu eshte

Po nuk duhet ta akriditojm shkollen shqipe vetem si nji organ per mesimin e gjuhes shqipe, si kurs apo fjalor.

Shkolla shqipe eshte ma shum, po edhe duhet te jet ma shum.

Shkolla shqipe e mer nje funksion shum e rendsishem ne integrimin e femijes ne diaspore plus shkolla shqipe e muncon komunikimin mes prindeve- shqiptar dhe mesuest gjerman/shkollen gjermane.

Mue personalisht ma ka than shkolla shqipe nje njdenje, se jam i mirpritur, se jam i akceptuar dhe e ka muncu komunikimin mes prindeve e mi me mesueset gjerman. Nuk u kan gjithher kshtu. Edhe nje ndjenje rendsishem, besa te pupolli im, se dihet si flitet per ne shqiptar ne diaspore,i kisha ngu ata, kisha mendu se zhivlimi jon ishte ner i majmunit.

(nuk kam pas vetem ndjenje :lol: , normal se e kam msu gjuhen, historien edhe kulturen shqiptar)

Si prind, jeni te obliguar t`ia munconi femijes juve gjitha kushtet te mira.

Nuk vlen Nateli, nuk vlen bicikleta, po morali, dija, sjellja, kultura, mendimet e gjitha sene karaktere per nje rrug sa ma shkelqyeshem ne jet.

uta
Zuletzt geändert von uta am So, 18. Jan 2009, 15:12, insgesamt 2-mal geändert.

uta
Senior Member
Senior Member

So, 18. Jan 2009, 14:31

luda hat geschrieben:...sigurisht qe ne si prinder bejme punen tone dhe mundohemi t'ia transmetojme femijeve sa me mire, jo vetem gjuhen, por edhe traditat.
Pershendes luda

Drejtohu lapshit-Naim Frasheri ne Zvizer ->http://www.lapsh-ch.com/Hyrje/Hyrje.htm

uta

Zurück zu „Shqip“