Koby Phoenix
Danke für die vielen Übersetzungen!
Danke für die vielen Übersetzungen!

Gerechter unter den Völkern

Fr, 21. Dez 2012, 14:10

Der Titel "Gerechter unter den Völkern" wird von den Juden als Dank an den Familien der Helfer oder an den Helfern persönlich übermittelt.
Sie wird denjenigen verliehen, die im Holocaust Juden versteckt, zur Flucht verholfen oder andersweitig geholfen haben.
69 Titel wurden an Albanern verliehen:
http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteo ... lbania.pdf
http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_ ... s_Albanien

Es ist ein Ehrentitel und die Juden verbinden das mit tiefer Dankbarkeit.

Trim
Senior Member
Senior Member

Re: Die Rettung der Juden in Albanien und Kosovo

So, 23. Feb 2014, 23:28

Lexoj shpesh nga disa shqiptare te Kosoves siku ne Kosove qenken shpetuar shume hebrenj. Nuk e di pse kosovaret mburren me dicka qe nuk mund te kete ndodhur ne Kosove. Nuk ka asnje evidence historike qe ne Kosove te jene strehuar dhe shpetuar hebrenj gjate Luftes se Dyte Boterore. E kunderta ka qene, numri i hebrenjeve ne Kosove ra dhe Ministri i Brendshem Rexhep Mitrovica kampin e internimit e ndertoj ne Prishtine. Ne Shqiperi eshte provuar me fakte historike qe jane strehuar me qindra hebrenj nga gjithe Europa. Kurse historianet kosovare na kane ngelur borxh fakte dhe prova se a jane apo nuk jane shpetuar hebrenj ne Kosove.

djali i vores
Moderator
Moderator

Mo, 24. Feb 2014, 12:02

Trim hat geschrieben:Lexoj shpesh nga disa shqiptare te Kosoves siku ne Kosove qenken shpetuar shume hebrenj. Nuk e di pse kosovaret mburren me dicka qe nuk mund te kete ndodhur ne Kosove. Nuk ka asnje evidence historike qe ne Kosove te jene strehuar dhe shpetuar hebrenj gjate Luftes se Dyte Boterore. E kunderta ka qene, numri i hebrenjeve ne Kosove ra dhe Ministri i Brendshem Rexhep Mitrovica kampin e internimit e ndertoj ne Prishtine. Ne Shqiperi eshte provuar me fakte historike qe jane strehuar me qindra hebrenj nga gjithe Europa. Kurse historianet kosovare na kane ngelur borxh fakte dhe prova se a jane apo nuk jane shpetuar hebrenj ne Kosove.
Une nuk e kuptoj ku e kane hallin njerzit si puna jote mor burr. A eshte ky tekst qe shkruajte ti patjeter i domosdoshem?

Florim
Senior Member
Senior Member

Mo, 24. Feb 2014, 14:32

Trim hat geschrieben:Lexoj shpesh nga disa shqiptare te Kosoves siku ne Kosove qenken shpetuar shume hebrenj. Nuk e di pse kosovaret mburren me dicka qe nuk mund te kete ndodhur ne Kosove. Nuk ka asnje evidence historike qe ne Kosove te jene strehuar dhe shpetuar hebrenj gjate Luftes se Dyte Boterore. E kunderta ka qene, numri i hebrenjeve ne Kosove ra dhe Ministri i Brendshem Rexhep Mitrovica kampin e internimit e ndertoj ne Prishtine. Ne Shqiperi eshte provuar me fakte historike qe jane strehuar me qindra hebrenj nga gjithe Europa. Kurse historianet kosovare na kane ngelur borxh fakte dhe prova se a jane apo nuk jane shpetuar hebrenj ne Kosove.

Tung Trim

Para së gjithash, më duhet të them se Shqiptarët e Kosovës kurrë nuk më kanë përmendur, se Shqiptarët në Kosovë ua kanë shpëtuar jetën hebrenjëve. Pra kjo vetëbindje në Kosovë realisht nuk ekziston.

Kosova ka qenë para, gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore nën administrimin sërb ose gjermanë. Kështu, për dëbimin e hebrenjëve me siguri Kosovarët nuk munden të mbahen përgjegjës. E pranoj, ka pasur aty-këtu Shqiptarë antisemit në Kosovë, por ashtu edhe në Shqipëri.

Duhet të theksohet këtu se gjatë Luftës së Dytë Botërore veriu i Kosovës ka qenë pjesërisht i banuar me Serbë dhe nga atje shumica e deportimeve kanë ardhur. Në pjesën jugore, ku "Shqipëria e Madhe" figuronte si shtet (nga Prishtina), shumica e hebrenjëve u strehua dhe ku nga qeveria rajonale në Prishtinë, Kosovarët e keqë, u pajisën me pasaporta për t'u dhënë mundësinë të ikin në drejtim të Shqipërisë qëndrore.

Regjimenti i trupave SS "SS Skënderbeu" faktikisht nën udhëheqje gjermane ka bërë dëbime kundër grupeve etnike sërbe, rome dhe hebrenje. Për këto krime asesi nuk munden të bëhen përgjegjës Shqiptarët e Kosovës. Për hir të së vërtetës, në atë regjiment kanë marrë pjesë shum Shqiptarë të Republikës së sotshme Shqiptare.

Përshëndetje dhe mos fol për gjëra që nuk i din e më pak me qëllim që të provokosh vëllezërit tonë nga Kosova.
Florim
O ku ka si ti o Shqipëria ime, o fisnikja përmbi gur.
Rrjedh në këngë e ligjerime, ballëlarta me flamur!

Trim
Senior Member
Senior Member

Mo, 24. Feb 2014, 22:30

Florim hat geschrieben:Tung Trim

Para së gjithash, më duhet të them se Shqiptarët e Kosovës kurrë nuk më kanë përmendur, se Shqiptarët në Kosovë ua kanë shpëtuar jetën hebrenjëve. Pra kjo vetëbindje në Kosovë realisht nuk ekziston.
Po te degjosh dhe lexosh komentet e disa politikaneve dhe historianeve nga Kosova do kuptosh se per cfare e kam fjalen. Se fundmi ne diten e perkujtimit te holokaustit disa persona ne fjale bene shprehje te tilla neper media.
Florim hat geschrieben:Kosova ka qenë para, gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore nën administrimin sërb ose gjermanë. Kështu, për dëbimin e hebrenjëve me siguri Kosovarët nuk munden të mbahen përgjegjës. E pranoj, ka pasur aty-këtu Shqiptarë antisemit në Kosovë, por ashtu edhe në Shqipëri.
Edhe Shqiperia ka qen nen administrimin gjerman, por prap se prap pushteti vendor ka pas kompetencat e veta. Une flas per nje matematike te thjeshte: Ne Shqiperi pas Luftes se Dyte Boterore ka pas me shume hebrenj sesa para Luftes se Dyte Boterore. Kurse ne Kosove numri i hebrenjeve pas Luftes se Dyte Boterore ishte me i ulet sesa para Luftes se Dyte Boterore.
Florim hat geschrieben:Duhet të theksohet këtu se gjatë Luftës së Dytë Botërore veriu i Kosovës ka qenë pjesërisht i banuar me Serbë dhe nga atje shumica e deportimeve kanë ardhur. Në pjesën jugore, ku "Shqipëria e Madhe" figuronte si shtet (nga Prishtina), shumica e hebrenjëve u strehua dhe ku nga qeveria rajonale në Prishtinë, Kosovarët e keqë, u pajisën me pasaporta për t'u dhënë mundësinë të ikin në drejtim të Shqipërisë qëndrore.
Kjo shprehje eshte diametralisht ne kundershtim me ate qe the ne paragrafin e siperm. Mund te na japish prova per kete qe po shkruan?
Florim hat geschrieben:Regjimenti i trupave SS "SS Skënderbeu" faktikisht nën udhëheqje gjermane ka bërë dëbime kundër grupeve etnike sërbe, rome dhe hebrenje. Për këto krime asesi nuk munden të bëhen përgjegjës Shqiptarët e Kosovës. Për hir të së vërtetës, në atë regjiment kanë marrë pjesë shum Shqiptarë të Republikës së sotshme Shqiptare.
Mund ta provosh me fakte kete qe po shkruan?
Florim hat geschrieben:Përshëndetje dhe mos fol për gjëra që nuk i din e më pak me qëllim që të provokosh vëllezërit tonë nga Kosova.
Florim
Nuk eshte as provokim dhe asgje tjeter dashakeqe por thjesht nje konstatim. Une kerkoj fakte per ato gjera qe po flasin ato politikane dhe historiane te lartepermendur.

Florim
Senior Member
Senior Member

Di, 25. Feb 2014, 10:34

Trim hat geschrieben: Po te degjosh dhe lexosh komentet e disa politikaneve dhe historianeve nga Kosova do kuptosh se per cfare e kam fjalen. Se fundmi ne diten e perkujtimit te holokaustit disa persona ne fjale bene shprehje te tilla neper media.
I nderuar Trim
Disa komente të disa politikanëve në Kosovë nuk duhet përgjithësuar dhe sigurisht nuk pasqyrojnë pikëpamjet e të gjithë Shqiptarëve të Kosovës.
Në Kosovë nuk do të gjesh shum Shqiptarë që e stilirizojnë shoqërinë shqiptare në Kosovë si ndonjë mburojë për hebrenjët gjatë Luftës së Dytë Botërore, por sdo të gjesh as antisemit apo ça' di unë.
E vërteta është ajo që është.
Trim hat geschrieben:Edhe Shqiperia ka qen nen administrimin gjerman, por prap se prap pushteti vendor ka pas kompetencat e veta. Une flas per nje matematike te thjeshte: Ne Shqiperi pas Luftes se Dyte Boterore ka pas me shume hebrenj sesa para Luftes se Dyte Boterore. Kurse ne Kosove numri i hebrenjeve pas Luftes se Dyte Boterore ishte me i ulet sesa para Luftes se Dyte Boterore.
Në postimin tim të mëparshëm unë u përpoqa të të shpjegojë, se Kosova në jug të saj sëbashku me Prishtinën kanë qenë pjesë të shtetit të përkrahur nga nazofashistët të "Shqipërisë së Madhe", kurse veriu i Kosovës nën pushtimin gjerman. Dëbimet e hebrenjve kanë ardhur në pjesë të madhe nga veriu, ku Shqiptarët e Kosovës nuk kanë pasur asnjë kontroll.
Prandaj është pohimi, se Shqiptarët e Kosovës morën pjesë në deportimet e hebrenjve, të paktën i pakujdesshëm dhe sipas mendimit tim një gënjeshtër!
Trim hat geschrieben:Kjo shprehje eshte diametralisht ne kundershtim me ate qe the ne paragrafin e siperm. Mund te na japish prova per kete qe po shkruan?
Jo, absolutisht nuk bien në kundërshtim. Unë thash se një vetëbindje e tillë në Kosovë nuk ekziston, por se hebrenjët ikën në jug të Kosovës dhe u pranuan nga autoritetet shqiptare të Kosovës është e faktuar.
Trim, atje nga vi unë, është e zakonshme që ai që akuzon e mbanë barrën e provës.
Trim hat geschrieben:Mund ta provosh me fakte kete qe po shkruan?
SS Skënderbeu ka pasur pjestarë nga Shqipëria e sotshme, kjo është e padiskutueshme. Është e vërtetë se vetë në shënimet e komandës gjermane është konstatuar se Shqiptarët e Kosovës janë më koperativ se Shqiptarët e Shqipërisë së sotshme. Por jo se Shqiptarët e Kosovës kanë qenë antisemit, por nga fakti, se kanë luftuar kundër serbëve dhe pjesëmarrja më e madhe e Shqiptarëve të Kosovës është një pasojë direkte nga sjellja gjenocidale ndaj popullit shqiptar në Kosovë nga ana e monarkis serbojugosllave.
Ti nuk don ose nuk je në gjendje të diferencosh njërën nga tjetra.
Trim hat geschrieben:Nuk eshte as provokim dhe asgje tjeter dashakeqe por thjesht nje konstatim. Une kerkoj fakte per ato gjera qe po flasin ato politikane dhe historiane te lartepermendur.
Është faktë se hebrenjët e veriut të Kosovës ikën dhe u strehuan së pari në Prishtinë, ku u pajisen me dokumenta dhe de fakto shtetësi të shtetit "Shqipëri e Madhe", dhe vazhduan rrugën e tyre për në Shqipërinë qëndrore.

Fakte dhe pseudofakte ka shum.
E vetmja që eventualisht mundet tu mbahet Shqiptarëve të Kosovës kundër është pjesëmarrja e tyre procentualisht më e madhe në regjimentin SS të SS Skënderbeut, por nga ana tjetër duhet të konsiderojmë faktet dhe arsyet për këtë pjesëmarrje.

Përshëndetje
Florim

Trim
Senior Member
Senior Member

Di, 25. Feb 2014, 20:15

Florim, fakte te lutem. Dua sidomos fakte rreth SS Skenderbeu. Sepse shumica e historianeve nderkombetare rajonin e veprimit te SS Skenderbeu e perkufizojne ne Kosove. Dhe ti na thua qe paska pas shume shqiptare nga Shqiperia. Atehere faktohe te lutem! Se keshtu me hamendje dhe mendime personale mund te flasim vite me rradhe pa nxjerre ndonje perfundim qe qendron. Une te dhash faktet: Ne Shqiperi pas Luftes se Dyte Boterore kishte me shume hebrenj sesa para Luftes se Dyte Boterore, kurse ne Kosove ishte e kunderta. Si shpjegohet kjo? Une nuk thash qe shqiptaret e Kosoves kane depertuar hebrenj, por qe ne kundershtim me disa politikane dhe historiane nga Kosova thash qe numri i hebrenjeve u pakesua ne Kosove. Dhe ky eshte indikator i qarte qe ne Shqiperia situata politike ka qene me e favorshme per hebrenjt sesa ne Kosove. Si shpjegohet kjo?

Florim
Senior Member
Senior Member

Mi, 26. Feb 2014, 8:45

Trim hat geschrieben:Florim, fakte te lutem. Dua sidomos fakte rreth SS Skenderbeu. Sepse shumica e historianeve nderkombetare rajonin e veprimit te SS Skenderbeu e perkufizojne ne Kosove. Dhe ti na thua qe paska pas shume shqiptare nga Shqiperia. Atehere faktohe te lutem! Se keshtu me hamendje dhe mendime personale mund te flasim vite me rradhe pa nxjerre ndonje perfundim qe qendron. Une te dhash faktet: Ne Shqiperi pas Luftes se Dyte Boterore kishte me shume hebrenj sesa para Luftes se Dyte Boterore, kurse ne Kosove ishte e kunderta. Si shpjegohet kjo? Une nuk thash qe shqiptaret e Kosoves kane depertuar hebrenj, por qe ne kundershtim me disa politikane dhe historiane nga Kosova thash qe numri i hebrenjeve u pakesua ne Kosove. Dhe ky eshte indikator i qarte qe ne Shqiperia situata politike ka qene me e favorshme per hebrenjt sesa ne Kosove. Si shpjegohet kjo?
I nderuar Trim

Është fakt, që në Prishtinë u strehuan hebrenjë nga Kosova veriore. U pajisën me dokumenta nga autoritetet në Prishtinë.
Këta nuk janë muhabete, janë fakte.

http://albanisches-institut.ch/wp-conte ... Kosovo.pdf
Lexo Trim, lexo. Kjo që bën ti është një gjest i shëmtuar.

Gruess
Florim

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 27. Feb 2014, 15:47

Florim hat geschrieben:
Trim hat geschrieben:Florim, fakte te lutem. Dua sidomos fakte rreth SS Skenderbeu. Sepse shumica e historianeve nderkombetare rajonin e veprimit te SS Skenderbeu e perkufizojne ne Kosove. Dhe ti na thua qe paska pas shume shqiptare nga Shqiperia. Atehere faktohe te lutem! Se keshtu me hamendje dhe mendime personale mund te flasim vite me rradhe pa nxjerre ndonje perfundim qe qendron. Une te dhash faktet: Ne Shqiperi pas Luftes se Dyte Boterore kishte me shume hebrenj sesa para Luftes se Dyte Boterore, kurse ne Kosove ishte e kunderta. Si shpjegohet kjo? Une nuk thash qe shqiptaret e Kosoves kane depertuar hebrenj, por qe ne kundershtim me disa politikane dhe historiane nga Kosova thash qe numri i hebrenjeve u pakesua ne Kosove. Dhe ky eshte indikator i qarte qe ne Shqiperia situata politike ka qene me e favorshme per hebrenjt sesa ne Kosove. Si shpjegohet kjo?
I nderuar Trim

Është fakt, që në Prishtinë u strehuan hebrenjë nga Kosova veriore. U pajisën me dokumenta nga autoritetet në Prishtinë.
Këta nuk janë muhabete, janë fakte.

http://albanisches-institut.ch/wp-conte ... Kosovo.pdf
Lexo Trim, lexo. Kjo që bën ti është një gjest i shëmtuar.

Gruess
Florim
Dieser Artikel widerspricht dem, was du behauptest.

Florim
Senior Member
Senior Member

Do, 27. Feb 2014, 16:34

Kusho1983 hat geschrieben: Dieser Artikel widerspricht dem, was du behauptest.
Tung Kusho

Të lutem më përshëndet!
Besoj se nuk kemi hasmëri në mes njëri tjetrit.

Të lutem postohe përmbajtjen, e cila sipas mendimit tënd bie në kundërshtim me atë që them unë.
Por të lutem jo rrjeshta të shkëputura nga konteksti.

Përsh.
Florim

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 27. Feb 2014, 16:38

Florim hat geschrieben:
Tung Kusho

Të lutem më përshëndet!

Të lutem postohe përmbajtjen, e cila sipas mendimit tënd bie në kundërshtim me atë që them unë.

Përsh.
Florim
I gjithe artikulli.

Florim
Senior Member
Senior Member

Do, 27. Feb 2014, 16:48

Kusho1983 hat geschrieben:
Florim hat geschrieben:
Tung Kusho

Të lutem më përshëndet!

Përsh.
Florim
I gjithe artikulli.
Ha. Të bëftë mirë gjella.

Përsh.
Florim

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 27. Feb 2014, 17:05

Florim hat geschrieben:
Kusho1983 hat geschrieben:
Florim hat geschrieben:
Tung Kusho

Të lutem më përshëndet!

Përsh.
Florim
I gjithe artikulli.
Ha. Të bëftë mirë gjella.

Përsh.
Florim
Lexoje artikullin para se ta citosh ;)
Ne artikull thuhet qarte qe:
1. jane depertuar hebrenj nga Kosova
2. hebrenjt deshironin te shkojne ne Shqiperi dhe jo te qendrojne ne Kosove sepse nuk ndiheshin te sigurte ne Kosove
3. SS Skanderbeg ka depertuar hebrenj
4. ka pas kallezime te qytetareve te Kosoves kunder hebrenjeve.

Florim
Senior Member
Senior Member

Do, 27. Feb 2014, 18:13

Kusho1983 hat geschrieben: Lexoje artikullin para se ta citosh ;)
2. hebrenjt deshironin te shkojne ne Shqiperi dhe jo te qendrojne ne Kosove sepse nuk ndiheshin te sigurte ne Kosove
I nderuar Kusho

Më çudit kjo kulturë e re e të diskutuarit që ke adaptuar. Pra edhe ti diskuton jo ndershëm!?
Kjo është krejt jashtë kontekstit.

Përsh.
Florim

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Fr, 28. Feb 2014, 11:05

Florim hat geschrieben:
Kusho1983 hat geschrieben: Lexoje artikullin para se ta citosh ;)
I nderuar Kusho

Më çudit kjo kulturë e re e të diskutuarit që ke adaptuar. Pra edhe ti diskuton jo ndershëm!?
Kjo është krejt jashtë kontekstit.

Përsh.
Florim
Ne cilin kuptim diskutoka une jo ndershem? Une nuk kam pse te sillem jo ndershem ndaj teje. Thjesht thash qe thelbi i artikullit eshte ne kundershtim me ate qe po shkrove ti.

Florim
Senior Member
Senior Member

Fr, 28. Feb 2014, 13:18

Kusho1983 hat geschrieben: Ne cilin kuptim diskutoka une jo ndershem? Une nuk kam pse te sillem jo ndershem ndaj teje. Thjesht thash qe thelbi i artikullit eshte ne kundershtim me ate qe po shkrove ti.
Tung Kusho

Jo ndershëm sepse tu luta, që të postosh përmbajtjen nga burimi që solla unë, që gjoja kundërshton atë që kam thënë mëparë, por jo rrjeshta apo konstatime të shkëputura prej konteksti.

Më vjen keq, por thelbi i artikullit nuk është në kundërshtim me atë që shkrova unë.
Nuk e di se sa i ke trajtuar postimet më lartë, por unë besoj se pohimet e mia në përgjithësi përkojnë me artikullin në fjalë.

Përshëndetje (dhe të lutem më përshëndet dhe ti)
Florim

Trim
Senior Member
Senior Member

Fr, 28. Feb 2014, 16:23

Florim, faleminderit per artikullin. Por ne fakt ai artikull nuk provon asgje dhe akoma nuk ke shlyer borxhin e fakteve.

Florim
Senior Member
Senior Member

Fr, 28. Feb 2014, 17:00

Trim hat geschrieben:Florim, faleminderit per artikullin. Por ne fakt ai artikull nuk provon asgje dhe akoma nuk ke shlyer borxhin e fakteve.
Për njerëz që janë rezistent ndaj faktesh, sigurisht se nuk provon asgjë.

Përshëndetje
Florim

Trim
Senior Member
Senior Member

Fr, 28. Feb 2014, 17:09

Florim, njeriu nuk i bindet faktit por fakti bind njerin. Me trego se ku ne artikull shkruan se ne SS Skenderbeu "kanë marrë pjesë shum Shqiptarë të Republikës së sotshme Shqiptare"! Dhe ku ne artikull shkruan qe numri i hebrenjeve ne Kosove eshte rritur pas Luftes se Dyte Boterore ne krahasim me para luften?!

Florim
Senior Member
Senior Member

Fr, 28. Feb 2014, 17:44

Trim hat geschrieben:Florim, njeriu nuk i bindet faktit por fakti bind njerin. Me trego se ku ne artikull shkruan se ne SS Skenderbeu "kanë marrë pjesë shum Shqiptarë të Republikës së sotshme Shqiptare"! Dhe ku ne artikull shkruan qe numri i hebrenjeve ne Kosove eshte rritur pas Luftes se Dyte Boterore ne krahasim me para luften?!
Trim,
ke të drejtë!

Deri tani nuk kam gjetur një burim, që tregon qartë prejardhjen e anëtarëve të regjimentit të SS "SS Skënderbeu".
Dihet se ka pasur Shqiptarë të Shqipërisë së sotshme, por nuk kam shifra konkrete.

Përsh.
Florim

Zurück zu „Albanien?!“