Belifario hat geschrieben: Si ka mundesi qe po bjen shi te ju!! ketu diell temperatura 30°C.....!
"
Iku , erdhi "bora"
Ashure e thjeshtë me arra (receta e gjyshes)
Përbërësit:
-
500 gr grurë
- 250 gr sheqer
- 5 lugë gjelle niseshte
- 2 lugë kafe me kanelle (pluhur)
- 50 gr rrush të thatë
- 100 gr arra të grira
- 100 gr arra të pa grira (thelpinj)
- 4-5 karafila
Përgatitja
Mbasi e kemi larë mirë e mirë grurin, e hedhim në një tenxhere të thellë. Tenxheren e mbushim me ujë deri sa të mbulohet i gjithë gruri pastaj e vëmë të zihet në zjarr të ngadaltë derisa gruri të fillojë të plasaritet. Pasi e provojmë se sa ka zier gruri, i hedhim me kujdes sheqerin, rrushin e thatë, kanellën, karafilat dhe pak nga arrat e pa grira (thelpinj). Karafilat i heqim pasi të ketë marrë pak shije dhe aromë ashurja.
Në një enë tjetër (tas) hedhim niseshtenë dhe me pak ujë të ftohtë e perziejmë me rrahëse vezësh deri sa niseshteja të tretet mirë. Niseshtenë e tretur ja shtojmë tenxheres me grurin e zier dhe e përziejmë derisa të krijohet një masë në formë xheli (pelte). E lemë të valojë pak ngadalë afro 2 minuta dhe e zbrazim nëpër tasa të qelqtë. Sipër i hedhim arrat e grira dhe pak kanellë. Mund të hahet sipas dëshirës e ngrohtë ose e lëmë të ftohet në frigorifer.
Ju bëftë mirë!