Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

Mo, 27. Nov 2006, 15:59

Na, Lars, was sagst Du dazu:
http://www.albaniabiz.org/corridor/index.html
und dazu:

15 akset rrugore që do të ndërtohen në vitin 2007


Gerald BILBILI
Gjatë vitit 2007 do të ndërtohen 15 akse kryesore turistike që do të përshkojnë Shqipërinë. Të paktën sipas projektbuxhetit, në 12 muajt e vitit të ardhshëm vendi ynë do të shndërrohet falë investimit të 12 miliardë lekë, në një rrjet rrugor më të dendur ku do të ndërtohen, rikonstruktohen akset që do të lidhin zonat turistike në vend. Gazeta "Tirana Observer" boton të plotë listën e këtyre segmenteve, të cilat, sipas qeverisë, janë prioritare për vitin e ardhshëm.
Rrugët turistike
Ministria e Punëve Publike, transportit dhe telekomunikacionit ka publikuar listën e 15 akseve kryesore turistike që do të ndërtohen brenda 365 ditëve të vitit të ardhshëm. Këto akse janë pasqyruar me fondet përkatëse dhe në projektbuxhetin e vitit 2007. Bëhet fjalë për nyjet lidhëse mes zonave turistike të veriut me jugun si dhe akse lidhëse me vendet fqinje. Të tilla mund të përmenden si rruga: Fier-Vlorë, Konispol-Sarandë, Shkodër - Hani Hotit, Durrës-Kukës Morinë, Dhërmi-Qeparo-Sarandë etj. Pjesë të kësaj liste është edhe projekti gjigant i rrugës transballkanike të Vlorës, por edhe një sërë veprash të tjera publike si ndërtimi i Urës së Re të Bunës, sistemim, asfaltim i rrugës Shkozet-Durrës, sistemim, asfaltim të rrugës Spitallë-Shënavlash, sistemim, asfaltim i rrugës Vlorë-Selenicë, sistemim, asfaltim të rrugës Spille, sistemim, asfaltim të rrugës Gjiri i Lalzit, sistemim, asfaltim të rrugës Laç-Patok si dhe ndërtim të Urave të Velipojës.
Aksi ndërkufitar
Ndër këto akse kryesore, qeveria ka marrë vendimin që brenda vitit të ardhshëm të përfundojë segmentin Durrës-Morinë. Ky aks është konsideruar nga ekspertët e ministrisë së transportit si një ndihmë për zhvillimin ekonomik mes dy vendeve, por edhe turistikë, pasi do të lidhet me bregdetin shqiptar. Rruga do të kalojë në vijën Durrës-Vorë-Fushë Kruje-Milot-Rrëshen-Reps-Thirre-Kalimash-Kukës-Morinë. Segmenti ka një gjatësi totale prej 111 kilometra dhe një kosto rreth 400 milionë euro.

Qytetet ku kalojnë korridoret kryesore

Projektet për nëntë korridoret që lidhin veriun me jugun dhe lindjen me perëndimin e vendit, do të kalojnë në 19 qytete. Pothuaj të gjitha këto rrugë kalojnë nga kryeqyteti i vendit. Durrësi, Rrogozhina, Elbasani, Fieri, Tepelena, Çorovoda, Përmeti, Kukësi, Vlora, Miloti, Peshkopia, Fushë-Kruja, janë disa nga qytetet dhe zonat, në të cilat do të ndërtohen rrugët. Sipas burimeve nga Ministria e Transporteve, kjo do të sjellë zhvillim ekonomik dhe urbanistik në këto zona, për shkak të vijave infrastrukturore të projektuara. Korridori më i gjatë është itinerari Tiranë-Durrës-Çorovodë-Përmet-Tri Urat, i cili është plot 280 kilometra.

Projektet e ujësjellës-kanalizimeve

Në projektbuxhetin e vitit 2007 rritjen më të madhe me fonde do ta përfitojnë investimet në infrastrukturë. Burime nga Ministria e Financave thanë se për vitin 2007 janë programuar që të investohen në infrastrukturën rrugore, të ujësjellës-kanalizimeve dhe investime të tjera publike lokale, në një masë sa dyfishi i shumës së programuar dhe realizuar në vitet e fundit.

Të ardhurat nga privatizimet

"Vlera totale e investimeve për vitin 2007 në infrastrukturë pritet të arrijë në rreth 700 milionë dollarë në vitin e ardhshëm", tha Bode. Sipas tij, në këtë shifër nuk janë përfshirë fondet që do të arkëtohen nga privatizimi i ndërmarrjeve të mëdha dhe strategjike siç janë, Albtelekomi, INSIG-u apo ndonjë privatizim tjetër, të cilët janë parashikuar të përfundojnë.

15 segmentet

1. Rruga e Divjakës (vazhdimi), në ndërtim të projektit.
Fondi 100 milionë lekë
2. Ndërtimi segmenti Fier-Vlorë
Donatori paidentifikuar, angazhimi i BEI + BERZH
Fondi 100 milionë lekë
3. Ndërtimi segmentit Konispol-Sarandë
Donatori paidentifikuar, angazhimi i qeverisë greke
Fondi 150 milionë lekë
4. Ndërtimi segmenti Shkodër- Hani Hotit
Donatori qeveria italiane
Fondi 300 milionë lekë
5. Ndërtimi i Urës së Re të Bunës
Donatori IBD.
Fondi 170 milionë lekë
6. Ndërtimi i Rrugës Durrës-Morinë
Donatori Banka Islamike/BERZH/BEI
Fondi 10 miliardë lekë
7. Rruga Transballkanike, Vlorë
Fondi 486 milionë lekë
8. Rruga Dhërmi-Qeparo-Sarandë
Fondi 200 milionë lekë
9. Sistemim, Asfaltim Rrugës Shkozet-Durrës
Nga zona e Kënetës Durrës
Fondi 140 milionë lekë
10. Sistemi asfaltim rruga Spitallë-Shënavlash
Fondi 80 milionë lekë
11. Sistemi i asfaltimit rruga Vlorë-Selenicë
Fondi 60 milionë lekë
12. Sistemi i asfaltimit rruga Spille
Fondi 120 milionë lekë
13. Sistemi i asfaltimit rruga Gjiri i Lalzit
Fondi 100 milionë lekë
14. Sistemi i asfaltimit rruga Laç-Patok
Fondi 50 milionë lekë
15. Ndërtim Urat e Velipojës
Fondi 80 milionë lekë

Benutzeravatar
Yllsen
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 348
Registriert: Mi, 19. Apr 2006, 22:26

Bauarbeiten an der Autobahn Lushnje-Fier

Mi, 29. Nov 2006, 20:53

Hab hier noch einige Bilder auf der Homepage des albanischen Verkehrsministeriums gefunden. Allerdings sind diese vom 17. Juni 2006 und somit nicht die aktuellesten. Jedoch lassen die Bilder deutlich erkennen, dass es sich um eine Autobahn handelt (falls man dem Text alleine nicht glauben sollte).

Bild

Bild

Bild

http://www.mpptt.gov.al/arkiva/qershor17.php


Benutzeravatar
Yllsen
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 348
Registriert: Mi, 19. Apr 2006, 22:26

Mo, 04. Dez 2006, 17:03

3 Jahre Bauzeit für über 30 km sind schon heftig.

Benutzeravatar
lisa-06
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 612
Registriert: Mo, 18. Sep 2006, 17:30

Mo, 04. Dez 2006, 20:04

1 jahr für 10 km das ist sehr lange :shock:

Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

EU: Albanien kann mit 1,2 Milliarden Euro rechnen!

Di, 05. Dez 2006, 9:35

Albanien wird seitens der EU in den nächsten 5 Jahren für Strassen und Häfen 1,2 Milliarden Euro bekommen, erfährt man von der Website des Ministeriums für öffentliche Arbeiten und Verkehr:
http://www.mpptt.gov.al/lajme/dhjetor1.php
Komisioni Europian dhe Vendet e Rajonit
Mbeshtesin Programin e Qeverise Shqiptare per Investimin e 1.2 miliarde Eurove ne Infrastrukturen Rrugore dhe Portuale
Zuletzt geändert von nikola.jelovac am Di, 05. Dez 2006, 16:51, insgesamt 2-mal geändert.

Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

Di, 02. Jan 2007, 0:35

Bild

Benutzeravatar
Yllsen
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 348
Registriert: Mi, 19. Apr 2006, 22:26

Do, 04. Jan 2007, 16:06

Danke Nikola!

Auch dir einen guten Rutsch ins neue Jahr!!

Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

Autobahnen Lushnje-Fier und Rreshen-Kalimash

Di, 06. Feb 2007, 14:57

Kann jemand kurz übersetzen?
Was ich verstanden habe, ist, dass man eine Baustelleninspektion auf der AB Lushnje Fier durchgeführt hat und dass die Strecke für die touristische Saison im Sommer 2007 für den Verkehr freigegeben werden sollte.
Außerdem beginnen die Bauarbeiten auf der AB Rreshen-Kalimash, besonders die Bohrungen für den Tunnel (5,6km). Die Strecke von 60 km wird in 2009 fertig sein.
Fast wird man glauben, dass ich albanisch kann.

http://www.mpptt.gov.al/lajme/shkurt3.php
und
http://www.mpptt.gov.al/lajme/shkurt4.php
Inspektimi i punimeve ne aksin rrugor Lushnje – Fier

Kryeministri Z.Sali Berisha, Ministri i Punëve Publike, Transportit dhe Telekominikacionit Z.Lulzim Basha së bashku me një grup pune, inspektuan sot ecurinë e punimeve për ndërtimin e segmentit rrugor Lushnjë-Fier, një financim që kap vlerën e 18 238 255 Euro të akorduara nga Qeveria Italiane ku përfshihen punimet për ndërtimin dhe supervizimin. Në përputhje me kontratën, ecuria e punimeve është në masën 40% dhe pritet të përfundojnë në një afat të reduktuar prej 18 muajsh nga 24 muaj që ishte parashikuar përfundimi i këtij segmenti.

Përfundimi para afatit është angazhim i firmës kontraktore Maltauro & Delma, e cila gjithashtu pjesë të këtij angazhimi ka edhe premtimin për hapjen e një karrexhate kalimi për trafikun para sezonit turistik te verës 2007. Segmenti rrugor Lushnjë-Fier me gjatësi 21.5 km është financim i Qeverisë Italiane e cila ka akorduar një fond prej 22 300 000 Euro për ndërtimin dhe 900 000 Euro për supervizimin. Punimet për ndërtimin e këtij segmenti po kryhen nga Firma Mauro& Dalema me një ofertë prej 17 545 255 Euro ndërkohë që supervizimi po kryhet nga fima “Sintagma & Stipe & SËS” me një ofertë prej 693 000 Euro.


Seksioni rrugor Lushnje - Fier ndahet ne tre seksione te ndryshme:
segmenti i pare nga unaza e Lushnjes deri ne unazen e Kolonjes 11.7 km
segmenti i dytë vijon nga unaza e Kolonjes deri ne unazen e Fierit me nje avancim prej 8.2 km (nga km 11.7 deri ne km 19.9)
segmenti i tretë nga unaza e Fierit në urën e lumit Seman me një distancë prej rreth 1.8 km (nga km 19.9 deri në km 21.6) që edhe konkludon këtë segment.
Në pjesën më të madhe të këtij segmenti janë marrë parasysh përfshirja e kanaleve të vaditjejs apo kullues të ujrave për të cilat janë parashikuar struktura që mundësojnë kalimin e rrugës, linja elektrike siperfaqesore, tuba uji dhe kavo telefonike nëntokësore. Rruga nuk kalon nëpër qëndra urbane dhe përshkon vëtëm dy kalime rrugësh dytësore në seksionin e parë.

Aktualisht ecuria e punimeve në perputhje me Kontratën është në masën 30 %. Kontraktori Maltauro ka marrë angazhim të përfundojë punimet në afat të reduktuar, pra nga 24 muaj në 18muaj. Pjesë e këtij angazhimi është edhe premtimi i tij për hapjen e një karrexhate kalimi për trafikun para sezonit turistik të verës 2007.


Tirane 3 Shkurt 2007

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

Re: Lushnje Fier

Di, 06. Feb 2007, 15:48

Das ist schon mal richtig. Dann steht da noch einiges über Kosten und Finanzierung (italienische Regierung).

Weiter heisst es in etwa:

"Die Strecke ist in drei Teilstücke aufgeteilt:
1. Vom Ring [=Kreisverkehr?] in Lushnja [die Autobahn führte schon rund um die Stadt bis zur Strasse nach Fier] bis zum Kreisel in Kolonja (11,7 km)
2. Vom Kreisel in Kolonja bis zum Kreisel von Fier (8,2 km)
3. Vom Kreisel von Fier bis zur Seman-Brücke (1,8 km) – das sei schon vollendet

Im dritten Teilstück war ein beträchtlicher Anteil die Errichtung der Wasserversorgung und Entwässerung, Strom, Telefon. Die Strasse führt nicht durchs Stadtzentrum, weshalb es nur im ersten Abschnitt zwei Überführungen gibt."

Meines Wissens wird die Strasse weiter nach Süden nicht durch Fier führen, sondern ab dem Ende des zweiten Teilstücks nördlich des Seman nach Westen führen und so die Stadt Fier westlich umfahren. Erst bei Pojan (Apollonia) wird es dann wieder nach Süden gehen resp. nach Südwesten nach Levan, wo die neue Strasse in Richtung Tepelena beginnen wird.

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

Di, 06. Feb 2007, 16:15

im zweiten Text zur Strasse nach Kosovo heisst es, dass Premierminister Berisha die Arbeiten zum Bau der Strasse Rrëshen - Kalimash eingeweiht habe. Er habe den Knopf zur ersten Sprengung für den Tunnel Thirra - Kalimash (5,65 km) gedruckt.

Die vierspurige Autobahn (60, 85 km) wird von Bechtel und Enka Joint Venture erbaut und wird im Juli 2005 vollendet. Die Autobahn ist das grösste Strasseninfrastrukturprojekt Albaniens und wird Teil des Korridors Durrës - Morina (Kosova).

Der Tunnel wird zwei Röhren besitzen und wird zu den längsten des Balkans zählen. 1 Million Kubikmeter Material werden ausgehoben werden müssen.

Es werden rund 2500 Personen an der Strasse bauen.

Das Tunnel werde in Spritzbetonbauweise (Neue Österreichische Tunnelbaumethode) erstellt. Den Rest zum Tunnelbau habe ich nicht wirklich verstanden - aber da steht, dass Bechtel hierzu aus Schweden den Jumbo Driller (Atlas Copco L2C) importiert habe.

Zum Projekt gehören 35 Brücken und Viadukte mit einer Gesamtlänge von ungefähr 4500 m. Die grösste wird 100 m hoch sein.

Bild

In der Tabelle wird eine Geschwindigkeit von 100 km/h versprochen.

1. Teilstück: Rrëshen-Reps (19.5km)
2. Teilstück: Reps-Thirra (26.5km)
3. Teilstück: Thirra-Kolshi (14.85km)
<hr>
Da muss man sich wohl beeilen, wenn man die Mirdita noch ohne Autobahn erleben möchte.

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

Tunnel Thirra-Kalimash

Di, 06. Feb 2007, 17:34

Habe mal nachgerechnet, wie der Tunnel bei 5,65 km zu liegen kommen könnte.

Bild

Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

Gratuliere!

Di, 06. Feb 2007, 19:17

Es freut mich, obwohl es mit Kroatien und der Adriatisch-ionischen AB nichts zu tun hat.
Du sagst, der Tunnel wird zu den länsten auf dem Balkan zählen. Also, ganz präzise m.E. ist es der drittlängste. In Kroatien gibt es 3 Tunnel (die 2 längsten sind schon 2-röhrig, obwohl der Verkehr zur Zeit nur durch eine Röhre verläuft) über 5000 m:
Mala Kapela 5 801 m (2.Röhre: 5780 m, nur als Sicherheitstunnel z.Z.) auf der A1 Zagreb-Split-Dubrovnik,
Sveti Rok 5 727 m eben auf der A1,
Ucka (nicht UCK) 5 062 m (2.Röhre geplant).
Vielleicht wenn man euren Tunnel (5650 m)nicht ganz gerade durch den Berg macht, wird er der längste? :wink:
Noch eine Frage: warum ist der Tempolimit nur 100km/h? Das ist für eine richtige AB (2 Spuren + Notspur pro Richtung) viel zu wenig!

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

Di, 06. Feb 2007, 23:29

Du sagst, der Tunnel wird zu den länsten auf dem Balkan zählen
ich habe nicht gesagt, ich übersetzte. ;-)
das mit dem drittlängsten Tunnel habe ich auch ausgerechnet. Wird aber nur noch der viertlängste sein, wenn 2010 in Kroatien der 6195 m lange Neretva-Tunnel der A1 eröffnet wird – aber immer noch der längste im Südbalkan. ;-)
nikola.jelovac hat geschrieben:warum ist der Tempolimit nur 100km/h? Das ist für eine richtige AB (2 Spuren + Notspur pro Richtung) viel zu wenig!
Ich weiss ja nicht, wie das am Brenner ist und so, aber zumindest in der Schweiz ist es ganz normal, dass auf kurvenreichen und stark abschüssigen Autobahnen in den Alpen oft nur 80km/h erlaubt sind. Natürlich viel zu wenig für deutsche Es-gibt-keine-Tempolimiten-auf-Autobahnen-Mentalität, aber vielleicht doch ein wenig klüger als nur Tempobolzen.

Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

Mi, 07. Feb 2007, 21:56

Lars hat geschrieben:...wenn 2010 in Kroatien der 6195 m lange Neretva-Tunnel der A1 eröffnet wird – aber immer noch der längste im Südbalkan.
Das mit dem Neretva-Tunnel ist ein Aprilscherz aus dem 2005 :lol: Da wird eine Brücke gebaut!
http://www.metkovic.hr/vijest.asp?vijest=525

Benutzeravatar
Kusho1983
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 2625
Registriert: Di, 05. Jul 2005, 14:48

Mo, 12. Feb 2007, 0:44

Lars hat geschrieben:
Du sagst, der Tunnel wird zu den länsten auf dem Balkan zählen
ich habe nicht gesagt, ich übersetzte. ;-)
das mit dem drittlängsten Tunnel habe ich auch ausgerechnet. Wird aber nur noch der viertlängste sein, wenn 2010 in Kroatien der 6195 m lange Neretva-Tunnel der A1 eröffnet wird – aber immer noch der längste im Südbalkan. ;-)
in albanien versuchen die medien und v.a.die pol.&wirtsch.elite sich mit"falschen federn"zu schmücken&und behaupten des öfteren,das grösste kasino,die grösste disko oder die längsta autobahn zu bauen...diesbezüglich darf man alb.medien nicht blind vertrauen...

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

Baustart für Vlora-Levan

Fr, 16. Feb 2007, 23:49

Albanian Daily News berichtete gestern, dass mit dem Bau des Autbahnabschnitts Vlora-Levan begonnen worden sei.

- 24km
- 4 Spuren
- € 50'251'000.––
- Eröffnung: geplant für Anfang 2009

Berisha meinte bei der Eröffnungszeremonie, dass die Autobahn Touristen aus ganz Albanien nach Vlora bringen werde, aber auch aus Kosova, Europa und der ganzen Welt. :roll:

Benutzeravatar
nikola.jelovac
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 151
Registriert: Di, 21. Jun 2005, 23:48

Re: Baustart für Vlora-Levan

Sa, 17. Feb 2007, 9:12

Lars hat geschrieben: Berisha meinte bei der Eröffnungszeremonie, dass die Autobahn Touristen aus ganz Albanien nach Vlora bringen werde, aber auch aus Kosova, Europa und der ganzen Welt. :roll:
Das wird auch so sein! Bestimmt hat er dabei an die Autobahn nach Kosovo gedacht, sowie an die kroatische Autobahn nach Dubrovnik.
BTW, die kroatische AB-Gesellschaft hat offiziell bestätigt, dass die AB-Strecke Split(Dugopolje)-Šestanovac (37 km) vor dem geplanten Termin, d.h. vor dem 30.Juni 2007 in Betrieb sein wird.
Außerdem wird die letzte 18 km lange Strecke der Autobahn A2 in Norden zwischen der slowenischen Grenze und Zagreb in April 2007 fertiggestellt.
In beiden Fällen handelt es sich um einen "Flaschenhals", besonders in den Sommermonaten. Durch diese neuen 55 km wird die Fahrt nach Albanien mindestens 35-40 Minuten kürzer sein, bei Sommerstaus vielleicht zweimal, dreimal so viel.
Ich erinnere auch daran, dass Montenegro vor 10 Tagen eine Ausschreibung für finanzielle und technische Beratung des Autobahnbaus gemacht hat. Einsendeschluss ist der 27.Februar. Voraussichtlich könnte der Bau dieser 100 km langen Strecke in 2008 beginnen.

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

Autobahn Milot - Rrëshen

Sa, 24. Feb 2007, 18:30

Die Weltbank kündigte gestern an, dass sie sich am Bau der Strasse von Milot nach Rrëshen beteiligen werden.
:arrow: Medienmitteilung

Benutzeravatar
Lars
Site Admin
Site Admin
Beiträge: 7854
Registriert: So, 29. Dez 2002, 4:07

So, 25. Feb 2007, 0:13

so schlecht kann die Strasse bei Han i Hotit doch nicht sein - diese paar Meter scheinen zumindest frisch asphaltiert zu sein:

Bild

im letzten Sommer war zumindest das Teilstück Koplik-Shkodra weder besonders gut, noch sehrsehr schlecht.

Zurück zu „Albanien: Reisen“