So, 15. Nov 2009, 9:41
Gishto Trimi shkruar nga Loni Papa
- Mami, ma trego një përrallë!- thotë Jorida, kur shkon të flejë.
Jorida është e vogël, ka një krevat të vogël, me dyshek, jorgan dhe jastëk të vogël. Në buzë të jorganit, mbi çarçfin e bardhë, mami i ka qëndisur një ari, që zë me grep një peshk, dhe, aty pranë, Ketri Ketrushin, që ka mbushur shportën me lajthi. Sa shumë i pëlqejnë lajthitë Joridës! Mami i çan me gur dhe ajo i ha "kërc-kërc!" Në këllëfin e jastëkut, mami i ka qëndisur dy pata qafëgjata dhe një...
- Ma trego një përadhë! - i thotë Jorida e vogël.
- Përrallë, - i thotë mami.
- Përaaaadhë, - e thotë Jorida përsëri gabim.
- Unë nuk di përralla, babi di të tregojë, - i thotë mami.
- Babi... babi... - dhe Jorida e vogël mendohet si ta thotë drejt fjalën "përrallë", por nuk mundet. - Babi... babi, na trego Gishton.
- Cilin Gishto, moj?
- Gishto Gishtuqin, pra.
Gishtoja
Na ishte një gocë e vogël. Atë e quanin Jorida...
-Jo Jorida, babi, jo! Albana.
- Mirë, Albana... Albana mbante gishtin në gojë dhe e thithte... e gishti iu këput. Jorida...
- Jo, babi, Albana,- dhe Jorida shpejt mbledh gishtin e madh nën gishtërinjtë e tjerë të dorës, që të mos e fuste në gojë.
- Mirë, Albana... Dhe ky gishti i Albanës u këput. Ky ishte Gishtoja.
- Ai është i vogël, babi... kaq!- tregon Jorida gishtin e vet të vogël. - Eshtë burravogël dhe i thonë Gishto Gishtuqi, babi?
- Po, është i vogël dhe i thonë Gishto Gishtuqi.
- Po pastaj, babi?
- Pastaj...
Gishtoja në rrugë
Teta Leta po ecte rrugës. Ec e ec e ec... kur dëgjoi se dikush po qante:
-Iiii! Iiii!
Teta Leta shikoi anës, por askush nuk ishte. Kur "pët-pët-pët!" pranë iu afrua një njeri i vogël, i vogël sa gishti i Joridës.
- Ja, kaq, babi!
- Aq, xhan i babit, aq!... Po ky Gishtoja flokët i kishte të kuq. Jorida lëshon në jastëk kokrrën e lajthisë dhe shpejt përplas duart:
Gishto Gishtuqi,
Gishto Flokëkuqi!"
"- Po i kujt je ti?"- e pyeti teta Leta.
"- Unë jam Gishtoja i..."
- I Albanës, babi! - thotë Jorida shpejt, që unë të mos përmend emrin e saj dhe, si merr kokrrën e lajthisë nga jastëku, shtrëngon gishtin e madh, poshtë katër gishtërinjve të tjerë të dorës, që të mos i futet në gojë.
"- Po jam Gishtoja i Albanës... Albana më thithi... dhe unë u hollova dhe u këputa...iii!" - qante Gishtoja me lot, si zogu që qan"ciu-ciu-ciu!"
"- Hesht, mos qaj!" - i tha teta Leta dhe e mori Gishton dhe e vuri te dora e vet: Gishtoja kishte dy duar të vockla, dy këmbë të vockla, dy sy të veckël, të veckël... dhe flokët i kishte ...
- Hihihi!... Të kuq,- qesh Jorida.
Ec e ec e ec... dhe Gishtoja "pshau! pshau!" nxori shaminë e vogël dhe e vuri para gojës.
- Shamizën, shpjegon Jorida
"- Më ka zënë rrufa, - tha Gishtoja, - se atje te goja..."
- E Albanës, babi!
- E Albanës, Jorida, te goja e Albanës Gishton e kishte zënë gripi, se qëndronte gjithmonë në lagështirë dhe, kur doli që andej, u ftoh. Gishtërinjtë e tjerë të Albanës nuk u ftohën, se ata rrinin gjithmonë në ajër të pastër dhe në rreze të diellit.
Po teta Leta i tha:
"- Ti Gishto, bëre një gabim tani..."
Gishtoja hapi syçkat e vogla dhe po qeshte;
"- Hihihi!" - dhe dy dhëmbët e parë i nxori jashtë.
Dhe Jorida hap syçkat.
"- Pse, teta Leta, bëra gabim?!"- tha Gishtoja dhe u skuq nga turpi.
- Nuk nxori shamizën dhe pastaj të... të... të "pshë!" - thotë Jorida dhe qesh, se nuk e di të thotë "të teshtinte"".
Pastaj teta Leta e mblodhi Gishton me shaminë e pastër, por harroi dhe e futi Gishton në xhep.
- Obobooo!... Po pastaj, babi?!
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri