Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Mi, 09. Mai 2007, 0:59

Belifario hat geschrieben:Kusho,
nuk du me e zgjatun pafund por desha vetem me te thane se je shume kontradiktor ne ate çka shkruan, sepse se pari jep idene e krijimit te nje gjuhe shqipe per Kosoven! Me fal por pikçuditsja me duket me vend ketu, dhe se dyti merr si shembull Zvicren qe megjithese flet nje dialekt per mua makaber (te pakuptueshem) te gjermanishtes si gjuhe zyrtare ka gjermanishten zyrtare (hoch deutsch).

:arrow: une thash,qe kosovaret kane problem me gjuhen e tanishme,le te krijojne nje gjuhe te vetme te standardizuar,qe do perdoret/flitet ne kosove!sa per shembullin e zvicres,ishte shembull per te treguar,qe nuk eshte e nevojshme te perfshihen te gjithe dialektet,per te krijuar nje gjuhe te standardizuar,por mund te merret nje gjuhe eksistuese[gjuha hochdeutsch ne rastin e zvicres apo austrise]...

Sa per ate qe tosket perbejne 75% te popullsise ne Shqiperi je perseri gabim, "kufini" mes gegeve dhe toskeve asht lumi Shkumbin, dhe as Tirana e Durresi nuk futen ne toske por ne Shqipnine e mesme edhe si dialekt, por besoj se asht faji yt qe dike shume pak per Shqipnine, ndarja e gjate e ka fajin, megjithate asht koha me i ditun disa gjana.

:arrow: po mire.me trego,se sa banore kane patur tirana e durresi para instalimit te sistemi komunist?!durresi i ka patur afro 50'000 banore,kurse tirana 20'000.me sistemin komunist,shume njerez nga jugu,sidomos nga greqia jane sistemuar ne tirane apo durres,e keshtu numri i banoreve te tiranes e durresit eshte shumezuar!shiko njehere se sa njerez sot ne tirane apo durres flasin dialektin e shqiperise se mesme?!e sa per ndarjen ne dy dialekte gege dhe toske,kjo eshte nje ndarje e shume e banalizuar,sepse dialekti i shqiperise se mesme ka elemente te gegerishtes njesoj si te toskerishtes.

Ne kemi nji kulture kombetare te trashegueme ne gegnisht, te cilen e kuptojne shume pak njerez sot,

:arrow: kush eshte ne?nese mendon,qe gjithe shqiptaret kane nje kulture kombetare te trasheguar nga gegerishtja,gabim e ke!shko nje here ne vlore,apo gjirokaster e do shofish,se sa do gjesh nga trashegimia gegerishte atjer...

dhe kjo asht nje arsye ma shume qe te riformulohet gjuha e njesuar shqipe, per te krijuar nji gjuhe te kuptueshme si ne Presheve ashtu edhe ne Sarande si ne Durres ashtu edhe ne Shkup, dhe kjo asht plotesisht e MUNDESHME!

:arrow: e perseris edhe nje here,nje gjuhe,qe te gjithe do ta kuptojne,se gjen dot.sepse njera ane gjithemone duhet te bej kompromis!keshtu psh.nese marrim disa shembuj fjalesh:tosket lumit i thone zalle.kurse ne kosove zalle nenkupton reren.e si do gjesh ktu nje gjuhe te perbashket?!
dhe se fundi duhet thene edhe diçka shume rrenjesore,qe shume njerez nuk e dine:gjuha e standardizuar shqipe eshte bazuar mbi themelet e elbasanishtes,e jo siç thone shume njerez paushalizuese mbi toskerishten!

ja edhe nje artikull neutral nga nje shkencetar gjerman:

http://www.albanovaonline.com/modules/n ... toryid=387

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Mi, 09. Mai 2007, 1:17

besi25 hat geschrieben:@kusho1983
Te flitet per unisimin e gjuhes shqipe dhe te mendosh vetem per Shqiperine eshte nje "cungim" i gjuhesh shqipe sipas mendimit tim.
Gjuha shqipe nuk flitet vetem ne Shqiperi (3,5 milion) por me shume se edhe 3,5 million te tjere e flisnin dhe e flasin kete gjuhe.

Paramendo sikur te flasesh per gjermanishten dhe te mos e perfillesh Austrine apo Zvicern (gjermanofoles) etcetc edhe pse keto e perbejne vetem 15-20 % te te gjithe popullates gjermanofolese,kurse tek qeshtja e gjuhes shqipe kjo gje ka permasa te medha sepse me shume se 3,5 milion jashte Shqiperise (sa banore ka edhe vete Shqiperia) e flasin gjuhen shqipe.

:arrow: po pikerisht kete jam duke thene edhe une!o e pranojne njerezit ne kosove shqipen aktuale leterare,siç e pranojne edhe zvicerianet apo austriaket gjuhen gjermane hochdeutsch,o le te krijojne nje gjue me vete te standardizuar.sepse ne shqiperi se kthen dot me shqipen e standardizuar ne nje gjuhe te ndrshuar,sepse njerezit jane mesuar me kete gjuhe dhe do ishte nje proces shume i veshtire.dhe nje gjuhe te perbashket s'gjen dot...
sa per popullaten shqiptare jashte shqiperise:ne kosove jetojne afro 2million shqiptare e ne maqedoni afro 800'000,kjo dmth.me pak se 3 milion[vetem,qe te jemi korrekt me te dhenat shifrore].

Sa i perket asaj qe thua qe Delegacioni nga Kosova paska marre pjese si vullnetar, a ka ndonje burim per kete gje?Do te me interesonte.

Une e di qe delegacionit nga Kosova i este bere ftese zyrtare nga Shqiperia Zyrtare e atehershme .

:arrow: une kam pare ne tvsh[rtsh]nje emision,ku beheshte fjale per kongresin e drejteshkrimit.dhe ne ate dokumentar kishin marre inçizimet e asaj kohe,ku thuheshte,se delegacioni kosovar nuk ka marre asnje ftese zyrtare nga akademia e shkencave te shqiperise...

Pershendetje
sa per te sqaruar edhe diçka:shume nga ju ketu jeni per nje ndryshim te gjuhes shqipe,per shkak se nuk keni nje qendrim objektiv,dmth.vini nga nje rreth,ku flitet"gjuha"gege,dhe e ndieni veteveten te fyer,pse dialekti eshte perfshire aq pak ne gjuhen standarte.une per vete besoj,se jam me objektiv,pasi qe familja eshte me origjina nga shqiperia e veriut,kurse une jam thjesht nga pikepamja me pragmatike.

Belifario
Senior Member
Senior Member

Mi, 09. Mai 2007, 14:22

Z. "Kusho" se çka mendoni ju e morem vesh tashma, pothuajse te njejten doktrine te njerit prej krijuesve te gjuhes se njesuar pra te Prof. Androklli Kostallari (nqs. nuk gabohem per emrin ), vete emri i ketij profesor tregon shume per "lidhjet" e tija me gjuhen shqipe, ndaj edhe nuk dua ta vezhdoj me tej debatin, jo per ndonje gje por sepse pozicionet tona jane diametralisht te kunderta, une jam i bindur se e ardhmje do te me jape te drejte (ka filluar tashma ne Shqiperi botimi i gazetave dhe librave ne gegnisht, dhe ky asht vetem fillimi). Sa per gjuhen "kosovare" mos e thuaj me se do bahesh gazi i botes.

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Mi, 09. Mai 2007, 15:16

Belifario hat geschrieben:Z. "Kusho" se çka mendoni ju e morem vesh tashma, pothuajse te njejten doktrine te njerit prej krijuesve te gjuhes se njesuar pra te Prof. Androklli Kostallari (nqs. nuk gabohem per emrin ), vete emri i ketij profesor tregon shume per "lidhjet" e tija me gjuhen shqipe, ndaj edhe nuk dua ta vezhdoj me tej debatin, jo per ndonje gje por sepse pozicionet tona jane diametralisht te kunderta, une jam i bindur se e ardhmje do te me jape te drejte (ka filluar tashma ne Shqiperi botimi i gazetave dhe librave ne gegnisht, dhe ky asht vetem fillimi). Sa per gjuhen "kosovare" mos e thuaj me se do bahesh gazi i botes.
po pse,ça mendon ti se esht androkli kostallari grek qenka?mos fillo ktu te besh ndarje,qe ato njerez,qe kane emra ortodokse,ose me then me mire qe nuk kane emra"shqiptare"[si psh.islam,ismail,rexhep]nuk qenkan shqiptare.kjo nuk eshte asnjefare argumenti,por vetem nje frike e shume myslimaneve[te kufizuar ne mendimin e tyre,ky nuk eshte asnje ofendim ndaj teje,por ndaj myslimanizmit fanatik],se gjoja te gjithe ato njerez me emra ortodokse grek qenken.atehere as konstandin kristofordhi sipas teje grek do ishte,apo fan stilian noli!nese e vazhdojme llogjiken tende,atehere ismail kadare apo rexhep qosja turk duhet te jene...
sa per publikimin e librave,gazetave apo arikujve ne dialektin geg,kjo eshte nje gje e mire.edhe une e vleresoj kete gje,per te ruajtur traditen dhe dialektin.ama kjo gje pengon perhapjen e atyre librave ne gjithe shqiperine...
sa per gjuhetaret e asaj kohe,lexoje nje here ate artikullin qe ta kam keshilluar,dhe do shofish disa gjera,nga nje pikepamje tjeter,me objektive...ja ç'fare thote lanksh per punen e kongresit e drejtshkrimit"[...]kurse kongresi i drejtshkrimit më 1972 punoi shkencërisht[...]"[marre nga:http://www.albanovaonline.com/modules/n ... toryid=387]...e sa per akuzat,qe gjuha standarde eshte mbeshtetur mbi dialektin tosk,vetem per hir te enver hoxhes,kjo mund te kete diçka te vertete,ama duhet pare edhe realiteti,qe nje pjese e madhe e kryesise se ppsh-se kane qene nga veriu,duke filluar nga mehmet shehu,ramiz alia,nexhmie hoxha,e shume anetare te tjere te byrose politike...
une nuk jam kunder nje reformimi te gjuhes shqipe,por jam kunder nje revolucioni te gjuhes shqipe te standardizuar.sepse nje revolucion ne drejtim te gegerishtes do kishte shume pengesa dhe probleme.gjuha duhet reformuar hap pas hapi.por nese popullata ne shqiperi psh.eshte kunder nje ndryshimi te gjuhes,atehere ça do besh?vetem per hir te njerezeve ne kosove nuk besoj se do jete e gatshem gjithe ajo popullate ne shqiperi te ndryshojne gjuhen zyrtare...
pse,ç'fare gazi i botes?kosova do behet shtet me vete,dhe nese ka probleme me kete gjuhe zyrtare,qe flitet ne shqiperi,nuk mund te kerkoj,qe vetem sepse atyre nuk ju pelqen,te ndryshohet e gjithe gjuha,qe tashti me shume se 30vjet eshte gjuhe zyrtare ne nje shtet,i quajtur shqiperi.une nuk flas per nje gjuhe kosovare,por per nje dialekt kosovar;e nese nuk pajtohen kosovaret me gjuhen aktuale standarte,do ishte mire te krijonin nje gjuhe te standardizuar shqipe per kosoven[apo nje"gjuhe"te standardizuar kosovare].

ja edhe nje link tjeter per gjuhen shqipe ne pergjithesi:
http://shqiperia.com/tr/gjuha_shqipe.php

para se mund te diskutojme mbi nje teme,duhet te dime te gjithe disa informacione themelore dhe te kemi nje baze te perbashket te dijes.

Meta
Senior Member
Senior Member

Mi, 09. Mai 2007, 22:22

Nuk jane gjuhet pomfrit me i be kaq shpejte, or Kusho.Per gjuhen e sotme shqipe jane dashur shekuj e jo vetem vite...te gjoret ata qe mirren me krijimin e "gjuhes kosovare", "gjuhen çame", "gjuhen shqiptareve te Maqedonise".Sa me dhimsen te gjoret...

Meta
Senior Member
Senior Member

Mi, 09. Mai 2007, 22:27

Dhe diçka Kusho.Natyrisht, qe ne gjuhen e sotme standarde ka mangesi dhe ajo nuk eshte gjuhe e Shqiperise politike, por e Shqiptareve. Andaj secili nga Ne pa marre parasysh pjeset politike shqiptare ka te drejte ta pasuroj ate.Ndryshimet propozohen dhe per ato nuk eshte asnje shtet pergjegjes, por vetem ekspertet e Kongresit te Drejteshkrimit Shqip.

te fala meta

egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen

Do, 10. Mai 2007, 11:56

Belifario hat geschrieben:Mendoj se cdo dialekt asht nji pasurim per gjuhen zyrtare apo te shkrueme shqipe, dhe ne te folmen e perditshme asht e pamundun mos me i perdorun ato. Pastaj disa Kosovare bejne nji gabim te madh kur thojne gjuha e Shqipnise duke nenkuptue tosknishten, jo edhe gjysma e Shqipnise (Veriu) flet gegnisht, natyrisht ne dialekte te ndryshme. Megjithate desha me sqarue dicka per gjuhen e njesueme shqipe te mbas 1972-shit ateher kur edhe u vendos ky standart i gjuhes se shkrueme qe kemi sot, ne ate "Kongres te Drejtshkrimit" gjuha shqipe u percudnue u dhunue nga te ashtuquajtun gjuhetare qe ne rastin ma t'mire ishin vecse servilat e E.Hoxhes, dhe politikes se tij vllavrasese. Prej dokumentit te pare (flitet sen sot asht gjetun nji edhe ma i vjeter), shqip te shkruar (ate te Buzukut) e deri ne vitin 1972 gjuha shqipe asht shkruajtun me se shumti ne versioni gegë, dhe prej këtij viti u "njësue" por duke patun bazë 99% dialektin toskë te shqipes pra duke e lane mbasdore dialektin gegë, dhe me te edhe kulturen e madhe qe ishte shkruajtun ne gegnisht. (Mbetën vetem disa fjale nga gegnishtja sikurse fjala: Rini sepse ne tosknisht do te dilte pa kuptim: Riri!). Duke patun parasysh se edhe per gjanat ma intime njerzore ne Shqipninë e asaj kohe u pyeste "Partia" nënkupto Enveri, pra nuk ka se si që ai "Kongres" të mund të ketë punue lirisht, perkundrazi gjithcka u diktue nga "lart", por nji gja nuk mund ta kuptoj se si e pranuan me vu firmat e tyne disa gjuhëtar nga Kosova (me ne krye z. R.Qosja), te cilët nuk duhet t'ja kishin frikën E.Hoxhes sepse jetonin (per ate kohë) ne anen tjeter te kufinit! Nuk i di arsyet por dihet se i kane ba nji sherbim te madh E.Hoxhes dhe njikosisht kan ba edhe nji krim ndaj gjuhes shqipe.
Mendoj se duhet korrigjue patjeter ky krim i madh ndaj gjuhes se bukur shqipe, qe gjuha e shkrujtur shqip te jete e kuptueshme per te gjithe shqiptaret, vetem atehere mund te meritoje emertimin: Gjuha Shqipe!
Pershendetje Belifario!

Gjuha standarte shqipe është varianti më i përpunuar i gjuhës së popullit shqiptar, kudo që ndodhet. Ajo përfshin gjuhën që përdoret në shkollë, dokumente zyrtare, në botime të ndryshme si dhe në komunikim zyrtar. Shqipja standarte e ka zanafillën në shkrimet e para shqipe dhe veçanërisht në periudhën e Rilindjes Kombëtare ajo hyn në një etapë të re. Themelet e shqipes standarte u vunë nga figurat e shquara të Rilindjes, të cilët e shtruan si detyrë kryesore njësimin e gjuhës. Kujtojmë ndihmën që dha Shoqëria Kulturore e Shqiptarëve të Stambollit, e krijuar më 1872, Kongresi i Manastirit (1908), Komisia letrare e Shkodrës (1916-1918) si dhe Kongresin e Arsimtarëve të Lushnjës më 1920 etj. Kongresi i Drejtshkrimit që u mbajt në Tiranë në nëntor 1972, mori vendime të rëndësishme dhe dha udhëzime për punën e mëtejshme. Ishte nisma e parë e Institutit Albanologjik dhe e Katedrës së Gjuhës Shqipe të Universitetit të Prishtinës më 22-23 prill 1968 me Konsultën e përfaqësuesve të arsimit, të shkencës, të letërsisë e të publicistikës të cilët miratuan njëzëri që gjuha letrare shqipe, të përvetsohej e të flitej edhe nga shqiptarët e këtyre trevave, ashtu si përdorej në Shqipëri dhe " nuk u përcudnue nga servilat e Enver Hoxhës"! Një gjë e tillë u prit me kënaqësi edhe nga intelektualë të Maqedonisë, të Malit të Zi dhe Arbëreshë, duke vënë në jetë dëshirën e Rilindasve dhe parimin " Një Komb- Një Gjuhë Letrare Kombëtare"!
egnatia
Zuletzt geändert von egnatia am Do, 10. Mai 2007, 12:37, insgesamt 1-mal geändert.
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

egnatia

Do, 10. Mai 2007, 12:24

Belifario hat geschrieben: Gjuha e njesueme duhet te ribahet sa ma shpejt, kjo asht e verteta.
Mirë Belifario, a mund të japësh një mendim konkret ?

Po jap disa shembuj të thjeshtë me dallime fonetike gegërisht dhe toskërisht:

-) fjalë në gegërisht me zanoren (hundore) a, p.sh. asht, nanë, kambë, i amël etj.
-) fjalë në toskërisht me zanoren ë, p.sh. është, nënë, këmbë, i ëmbël etj.

Çfarë mendimi do të kishe për t'i njësuar këto fjalë?

Faleminderit nga egnatia!
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

Belifario
Senior Member
Senior Member

Do, 10. Mai 2007, 13:09

"Geg'e Toske, Malci jallia
Jan' nji komb, m'u da s'duron:
Fund e maje nji a Shqypnia,
E nji gjuhe t'gjith' na bashkon!

Ndre Mjeda"

Kesaj strofe kaq te bukur po i shtoj edhe nje nga i madhi Fishta:

“Kur te behet toska me bese dhe gega me mend, athere do shohe hajer ky vend“ Gj. Fishta.

ushtar i mbretneshes TEUT
Member

Di, 15. Mai 2007, 14:31

qka ndodh ne zvicier ska lidhje, ne kosove prap se prap po harroet (u harru) dialekti geg....

edhe nuk e integruar po e kal shly, eshte fakt.

mus keq kupto, nuk kam problem me ket. sepse na lidh ma shum mesveti. E kishum majt gjuhen geg ishum distancu ma shum..[/quote] GJUHA --dialekti GEG- sesht harru po ni me mos ja fut kot njeri , edhe nuk na largon e as nuk na ndan neve shqiptarve po edhe deshte se nuk harrohet dijalekti geg se e fol ma shum se gjysma e popullit SHQIPTAR

ushtar i mbretneshes TEUT
Member

Di, 15. Mai 2007, 14:57

A ha gabim kjo ishte per VIKTOR-in.

Meta
Senior Member
Senior Member

Di, 15. Mai 2007, 21:26

Ushtari i ...

Une vertet nuk po mund te te lexoj fare.Shkrimi yt nuk eshte as Toske e as Gege.Dhe per te zoteruar tani ndonje drejteshkrim te ri do te duhen shekuj.Andaj,(nisur nga niveli i shkrimit tende) me mire te shkruajme drejte kete qe kemi se sa te fillojme aventura te reja.

m.

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 17. Mai 2007, 20:44

Meta hat geschrieben:Ushtari i ...

Une vertet nuk po mund te te lexoj fare.Shkrimi yt nuk eshte as Toske e as Gege.Dhe per te zoteruar tani ndonje drejteshkrim te ri do te duhen shekuj.Andaj,(nisur nga niveli i shkrimit tende) me mire te shkruajme drejte kete qe kemi se sa te fillojme aventura te reja.

m.
bravo mer meto!edhe une kete kam dashtur te them:duhet se pari te gjithe te dine te flasin kete gjuhe standarte qe kemi,dhe jo te fillojme eksperimente te ndryshme...dhe duke pare nga numri goxha i madh i analfabetizmit ne shqiperi,kosove dhe maqedoni,shifet se kemi probleme me te medhaja.

Belifario
Senior Member
Senior Member

Do, 17. Mai 2007, 21:03

Kusho1983 hat geschrieben:
Meta hat geschrieben:Ushtari i ...

m.
bravo mer meto!edhe une kete kam dashtur te them:duhet se pari te gjithe te dine te flasin kete gjuhe standarte qe kemi,dhe jo te fillojme eksperimente te ndryshme...dhe duke pare nga numri goxha i madh i analfabetizmit ne shqiperi,kosove dhe maqedoni,shifet se kemi probleme me te medhaja.[/quote

Tuj pa se kush po munohet me ja zgjidh "goxha" problemet e Shqypnise mundem me thane vetem ah e shkreta Shqypni!

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 17. Mai 2007, 22:29

Belifario hat geschrieben:Tuj pa se kush po munohet me ja zgjidh "goxha" problemet e Shqypnise mundem me thane vetem ah e shkreta Shqypni!
pse me ofendon personalisht?!une ty asnjehere nuk te kam share,fyer apo perqesh si person...

Belifario
Senior Member
Senior Member

Fr, 18. Mai 2007, 9:33

Nqs. ti e merr si ofendim ate çka shkrujta me fal, nuk ishte qellimi im me t'ofendu, sinqerisht qe jo, por edhe diçka: mesa kam kuptu ti nuk je nga jugu, je nga Kosova, dhe me ate "goxha" sikur e teprove paksa, nejse ky asht mendimi im, edhe nji here me fal per ate qe ti e qujte ofendim.

Viktor
Senior Member
Senior Member

Fr, 18. Mai 2007, 10:06

Belifario hat geschrieben:
“Kur te behet toska me bese dhe gega me mend, athere do shohe hajer ky vend“ Gj. Fishta.
ma shkrine zemren... :mrgreen:

Viktor
Senior Member
Senior Member

Fr, 18. Mai 2007, 10:10

[quote="Belifario"] mesa kam kuptu ti nuk je nga jugu, je nga Kosova, dhe me ate "goxha" sikur e teprove paksa, nejse ky asht mendimi im, [quote]

Kusho dhe Kosovar? :lol: :lol: :lol: :lol:

Kushi, me kosovar, nuk i ka punt mire.... e ka synin pak si shkau, me vjen keq per ket fjal, po ashtu pu lexohet, shovinist kunder shqiptart e kosoves..

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Fr, 18. Mai 2007, 12:48

Viktor hat geschrieben:Kusho dhe Kosovar? :lol: :lol: :lol: :lol:

Kushi, me kosovar, nuk i ka punt mire.... e ka synin pak si shkau, me vjen keq per ket fjal, po ashtu pu lexohet, shovinist kunder shqiptart e kosoves..
ti vllaçko as qe din se ça eshte shovinist/shovinizem... :roll:
mendimi im,qe kam une per shqiptaret e kosoves[kosovaret]eshte diametralisht e kunderta nga mendimi i nje shovinisti...

besi25
Danke für die vielen Übersetzungen!
Danke für die vielen Übersetzungen!

Fr, 18. Mai 2007, 13:04

Kusho1983 hat geschrieben:mendimi im,qe kam une per shqiptaret e kosoves[kosovaret]eshte diametralisht e kunderta nga mendimi i nje shovinisti...
e ky eshte ??? :wink: :D 8)
Oslo 19/12/79
Une gjithmonë e kam në zemër popullin tem Shqipëtar.Shumë luti Zotin që paqja e tij të vijë në zemrat tona
Në gjithë botën. Lutem shumë për fukarate e mij- dhe për mua , dhe motrat e mija. Une lutem per juve.Gonxhe Bojaxhiu-Mutter Theresa

Zurück zu „Shqip“