harabeli
Danke für die vielen Übersetzungen!

TRADITE: Dita e Shen Gjergjit

Sa, 06. Mai 2006, 6:38

doshta gabohem, mirepo sot eshte dita e shen gjergjit, prandaj duhet zgjuar heret... (0600 :shock:

mamaja gjithje na zgjonte nga gjumi heret ne mengjez duke na lagur (sterpikur) me uje nga lule shengjergjet!
:)
-
"Never regret. If it's good, it's wonderful. If it's bad, it's experience"
-

po-de-po
Member

Sa, 13. Mai 2006, 9:40

..me sa e dij une, ne kosove shifet kjo fest Shen Gjergji si nje feste e vecante e jevgeve ose romeve. Por ne fakte as iden nuk e kam se c fare festohet kete dite.

Ke ndonje pergjigje?

OSO
Member

Do, 15. Jun 2006, 3:25

Po, thojne qe eshte e romeve, por nuk do te thot çe eshte e romeve nese ata e mbajne me shume se ne.
Vet emri Shen Gjergj tregon se eshte nje emer katolik, St.Georgius.
Shen Gjergji, Shen Mitri (Sh'Mitri) ;) mendoj qe i kanë rrenjet ne fenë katolike por qe festohen ende tek shqiptaret mysliman

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 15. Jun 2006, 14:29

po-de-po hat geschrieben:..me sa e dij une, ne kosove shifet kjo fest Shen Gjergji si nje feste e vecante e jevgeve ose romeve. Por ne fakte as iden nuk e kam se c fare festohet kete dite.

Ke ndonje pergjigje?

ndoshta ne kosove ajo feste konsiderohet si feste e romeve,por ne shqiperi kjo feste,si ç'do feste tjeter(pshket,bajrami,et.).
te ne ka edhe nje mitologji,qe thote,se festa e shen.gjergjit eshte inicuar nga vete gjergj kastrioti kur ka roberuar krujen!

OSO
Member

Do, 15. Jun 2006, 15:11

Nuk e besoj qe eshte e romeve, edhe nuk konsiderohet si feste e romeve por ndoshta vetem ndonje regjion te Kosoves.
Keto jane festa te shqiptareve.

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 15. Jun 2006, 17:19

OSO hat geschrieben:Nuk e besoj qe eshte e romeve, edhe nuk konsiderohet si feste e romeve por ndoshta vetem ndonje regjion te Kosoves.
Keto jane festa te shqiptareve.
une e di,qe ne maqedoni kjo feste definohet si feste romesh(thuajse gjithekund ne maqedoni,sidomos ne veri nga tetova,shkupi,kumanova,por edhe ne struge).une njoh edhe ca kosovare,qe thone,se ne kosove kjo feste celebrohet vetem tek romet(por une nga aj numer kosovaresh qe njoh,nuk mund te them,se gjithekund ne kosove mbizoteron aj mendim)...

harabeli

ca fakte historike per Shen Gjergjin

So, 23. Jul 2006, 9:08

... pra geszuar Shen Gjergjin, diten e lindjes se Skenderbeut...
....

Gjergji lindi në Dibër, më 6 maj 1405

FATOS DACI *

Debatit interesant në Kontaktin e Shekullit, unë i bashkangjis këto fakte në mbështetje të tezës se Skënderbeu është nga Dibra.... Është fakt historik se Skënderbeu u kthye në Shqipëri nga beteja e Nishit, më 3 nëntor 1443 (dhe me 10 nëntor 1443 mbërriti në Dibër).... Ja si e shpjegon Marin Barleti ardhjen e Skënderbeut nga Nishi: “dhe në fshehtësinë më të madhe (pasi braktisi fushëbetejën e Nishit, më 3 nëntor 1443) në të shtatën ditë arriti në Dibër”, se “atë vend e njihte dhe e donte shumë Skënderbeu, për besnikëritë dhe trimëritë e shumta dhe të shënuara që banorët kishin treguar për hir të mbretërisë së t’et, Gjonit, kur atij i binte në qafë otomani”, prandaj “pothuaj e gjithë rinia, sikur të mos kujdesej për gjë tjetër, i kishte rrëmbyer armët dhe po i shkonte pas Skënderbeut dhe e quajtën shpëtimtar të tyre”. Sipas këtij burimi, Gjoni kishte jetuar dhe kishte luftuar së bashku me dibranët dhe jo me të tjerë.

Fjalori Enciklopedik Shqiptar, botim i Akademisë së Shkencave të RPSSH-së, veçmas Aleks Buda: “Më vonë (Kastriotët e Hasit – F.D.) i shtrinë zotërimet drejt J, ku Pal K., gjyshi i Skënderbeut, zotëronte fshatrat Sinë dhe Gardh i Poshtëm dhe mandej dy Dibrat”. Pra, në këtë kohë Mati nuk ishte zotërim i tyre, se Mati është bërë vonë pjesë e principatës së Kastriotëve... Gjon Muzaka, mik dhe bashkëluftëtar i Skënderbeut, në kujtimet e tij, shpjegon bindshëm se Gjon Kastrioti kishte pasur zotërime të tij vetëm Sinën dhe Gardhin dhe se aty e askund tjetër, lindi Skënderbeu: “Ta dini, se zoti i gjyshit Skënderbej quhej Pal Kastrioti, i cili nuk kishte zotërime të tjera veç Sinës e Gardhin dhe prej tij lindi Gjon Kastrioti dhe prej tij, zoti Skënderbej”. Edhe Haki Stërmilli, për historinë e Kastriotëve rreshton gjithë ato argumente bindëse, përse Skënderbeu ishte dibran: K. Frashëri: “Në vitet e para të shekullit XV”: “Duket, se familja e Gjon Kastriotit banonte herë në Kastriot e herë në Sinë”, pra në periferi të Peshkopisë së sotme.
Përsëri, humanisti shkodran, Marlin Barleti, thotë se: "jo vetëm Skënderbeu, kur u kthye nga Nishi, në Dibër, i njihte dibranët, por edhe dibranët e njihnin Skënderbeun. Prandaj ai u kthye në Dibër pa luftë, si në shtëpinë e tij dhe qysh të nesërmen, në mëngjes, ai u shoqërua nga qindra dibranë për të marrë me dredhi Krujën”. Haziz Ndreu, studiuesi dhe mbrojtësi fanatik i idesë, se Skënderbeu pa asnjë dyshim është dibran, në librin e tij “Dibra në udhën e historisë", shkruan: “I ati i Gjergjit, Gjon Kastrioti, doli më vonë nga Sina dhe u vendos në Kastriot, ku i kishte mundësitë për t'u zgjeruar më shumë me zotërimet e tij. Në krye të fushës së Kastriotit, ndërtoi kullën që përmendëm më sipër. Si më i aftë, Gjoni filloi menjëherë të fusë në dorë tokat përreth, të zgjerojë pronat e tij, ndërsa familjen vazhdonte ta mbante në Sinë. Më vonë, ashtu siç thuhet edhe në histori, ai e shtriu sundimin e tij në krahinën e Dibrës, pastaj edhe në atë të Matit”. Studiuesi Rakip Sinani: “Princi, Gjon Kastrioti, kishte shtëpi banimi në Sinë, kullë në Kastriot dhe vendbanim në kështjellën e Varoshit, të Gurit të Bardhë dhe në Krujë”. Flamur Hadri, Prishtinë: “Pikërisht, në lagjen Shërgjerth të fshatit Sinë, lindi më 1405 Gjergj Kastrioti Skënderbeu, i cili sipas traditës popullore, u rrit në lagjen Çeliasë të fshatit Kastriot”.

…Po, kur është shfaqur vendbanimi qytet-kalaja KASTRIOT në Dibër? Të gjithë të tjerët e dinë, që Kastrioti ekziston (në dokumente) që nga shekulli XIII. Fjalori Enciklopedik Shqiptar (botim i Akademisë së Shkencave të Republikës Shqipërisë, viti 1985, thotë në mënyrë të prerë, se Kastrioti “në shekullin XIII ishte pronë e Kastriotëve” (zëri “Kastrioti”, fq. 460). Kastriotët u quajtën Kastriotë dhe nuk u quajtën as matjanë, as shtjefnarë. Gjon Kastrioti, thirrej Gjon Dibrani (dhe nuk thirrej në asnjë rast Gjon Matjani a Gjon Mazrek Hasjani. Prof. Kristo Frashëri, dëshmon se Gjon Kastrioti thirrej Gjon Dibrani, kur shkruan se: “bashkëkohësi i Heroit, R.Volaterrano, e quan të jatin e Skënderbeut, Gjon Dibra ose Gjon Dibrani”. (Flamur Hadri-Prishtinë: “Historia Shqiptare mbi personalitetin e Skënderbeut”, Studime Historike nr.1, fq.126.) Kastriotët janë të pranishëm në Dibër, gjegjësisht në Sinë, që më përpara vitit 1467 dhe këtu gjenden të paktën 8 breza, në një hark kohor prej 250 vjetësh… Gjithashtu, Hahn në librin “Udhëtim nëpër viset e Drinit e të Vardarit”, në faqen 53, paragrafi I, rreshtat 18,19 e 20, shkruan: “...gjyshi i Skënderbeut, nga ana e familjes së tij, zotëronte në Mat, vetëm dy fshatra, të cilat quheshin Sinja dhe Gardhi i Poshtëm (Gardi Poschtere)”. Si i pari dhe i dyti, thonë ekzaktësisht fshatrat që zotëronin Kastriotët, por gabojnë kur përcaktojnë vendin se ku ndodhen vërtet ata.

Ja dhe një argument tjetër, ku toponomastika vërteton lidhjet e Kastriotëve me Dibrën: Fshati Kastriot ndodhet 8 km në verilindje të qytetit të Peshkopisë. Ndërsa qytet-kalaja e Kastriotit, ndodhet në verilindje të Fushës së Kastriotit, në dy anët e përroit e deri ku mbaron lugina, te mëhalla e Përgjegjit të sotëm dhe kishte dy mëhallë: Çeliasë në të djathtë e tjetra në të majtë, ku edhe sot ka themele muresh që quhen “Nures e Troja” (Haziz Ndreu: “Dibra në udhën e historisë”, fq. 10). Këtu gjendet edhe vendi që vendësit e thërrasin asaj dite e sot, “Kulla e Gjonit”. Rreth 20 metra më larg, gjendet një arë rreth tri dynym tokë, që quhet “Ograja e Gjonit”. Ngjitur me kullën, në anën veriperëndimore, është “Kopshti i Gjonit”. Në mes të tij, është “Pusi i Gjonit”. Ndërsa, rreth 400 metra më larg, është kisha e Kastriotit. (H. Ndreu: po aty). Karshi Kastriotit, në të majtë të Drinit, rreth 6 km, ndodhet sot Sina e Poshtme dhe 2 km më larg, katundi Sinë e Sipërme. Në Jug të dy Sinave, jo më larg se 4 km prej tyre, përmenden vendet Gardh i Poshtëm dhe Gardh i Epërm, ndërsa 6 km në veri të tyre, ndodhet Çidhna e Poshtme. Këto i ndan Lumi i Setës. Në mes të Çidhnës dhe dy Sinave, jo më shumë se 5 km në mes të Runjës, Gur-Lurës dhe Majës së Pllajës së Sinës, mes grykash e thepinash, ngrihet një shkëmb, i padukshëm nga larg, ku ndodhet kalaja e Çidhnës. Kjo lidhej me Stelushin, me një rrugë të fshehtë. Rreth kalasë ndodhet Kroi i Skënderbeut, Kodra e Topit etj. (H. Ndreu - i cituar më parë, fq.10-11) A ka ndokund tjetër brenda kufijve etnikë, një ansambël më të përkryer toponimastik sesa ky; gjithçka brenda një trekëndëshi me brinjë jo më të mëdha se 5 km, ku të jenë gërshetuar organikisht vendqëndresat luftarake, vendndejtjet; kopshti, ara, kroi, pusi, kisha, kalaja dhe të gjitha të lidhura me emrin e Skënderbeut dhe të Kastriotëve.

Gjergj Kastrioti, ka lindur në Kastriot, në kullën e Gjonit. Dhe, për mua, Gjergj Kastrioti ka lindur më 6 maj 1405, atë ditë që shumë treva shqiptare, ndër to, aq më shumë malësi si Lura, Çidhna e Malet e Dibrës, e festojnë si Ditën e Shëngjergjit. Madje, Lura e quan edhe Shëngjergjin e Skënderbeut. Unë shpreh habi, sesi deri më sot asnjë studiues, vendas apo i huaj, ndërsa kanë bërë lloj-lloj sajesash për bashkëngjitje, apo shqitje fjalësh, madje disa herë dhe të çuditshme dhe të papranueshme, kurrë nuk kanë thënë se Shëngjergji është Festa e Gëzimit të Madh, e lindjes së Gjergj Kastriotit. Shumëkush Shëngjergjin e lidh me një festë me origjinë fetare, duke thënë se Shëngjergji qenka festa e një Shën-i të krishterë. Jo. Po të analizosh vetëm ritet që zbatohen ndër shekuj për këtë festë, arrin në konkluzionin që Dita e Shëngjergjit nuk ka karakter fetar. Gjatë kësaj dite, askund, në xhami apo në kishë, nuk zhvillohen rite e ceremoni fetare, siç ndodh në ditë të shënuara fetare të tjera si, Ditën e Bajramit, të Krishtlindjeve apo të Pashkëve. Zakonisht, në këtë ditë të shënuar bëhen vetëm lojëra të ndryshme popullore, që në ndonjë krahinë si, në Kala të Dodës, kjo lojë zhvillohet në formë beteje ushtarake, kur djemtë e një fshati u bëjnë karshillëk djemve të një fshati tjetër dhe ndeshen me gurë, të cilët i hedhin larg me bahe të bëra prej tyre me penj leshi. Në ditën e Shëngjergjit, njerëzit ngrihen më herët se ditët e tjera, ndezin zjarre të mëdha (mënyra këto tradicionale të shprehjes së gëzimit, sepse asokohe njerëzit nuk kishin as pushkë e as top, nuk kishin as fishekzjarre). Në Ditën e Shëngjergjit, tundin qumështin më të parë dhe sa më herët, etj. Gjithashtu, Dita e Shëngjergjit nuk koincidon me asnjë riciklim natyror, siç ndodh me Ditën e Verës, me Ditën e Sulltan Novruzit apo të Shëmitrit, etj. Pra, ky Shëngjergji ynë, nuk është as Shëngjergj fetar e as Shëngjergj natyror. Atëherë, me siguri, mbetet ditë e shënuar e për një figurë të madhe, siç është Skënderbeu.

*Botues i gazetës “Dibra”
-
"Never regret. If it's good, it's wonderful. If it's bad, it's experience"
-

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Re: ca fakte historike per Shen Gjergjin

Fr, 04. Aug 2006, 0:18

harabeli hat geschrieben: Gjergji lindi në Dibër, më 6 maj 1405
artikuj te mire ke vendosur.por duhet sqaruar disa gjera,sepse shume njerez kur degjojne dibren,mendojnes se behet fjale per dibren maqedonase(ne anen e fyrom-it).por ka dy dibra:qyteti i dibres ndodhet ne maqedoni(banuar nga nje shumice shqiptare)dhe malesia e dibres ndodhet ne shqiperi...dhe te gjithe ato fshatrat e permendur(kastrioti,sina,gardh i poshtëm&eperm,etj.)jane ne anen shqiptare(ne territorin e republikes se shqiperise)...sa per festen e shen gjergjit dhe ditelindjen e skenderbeut,nuk besoj se ka shume lidhje...por nejse,ketu duhet te hulumtojne me shume shkencetaret..

lissius
Member

Mi, 20. Dez 2006, 21:42

pra mos thoni se pse nuk na duan europianet,kur nuk e njihni kulturen tuaj,dhe e bani kulturen shqiptare kulture magjupesh,dhe e identifikoni veten me magjupt induso-mongol qe jan turqit qe ju a futen islamizmin me shpate ne dore,dhe glorifikoni perdhunusin e te pareve tuj.

shen gjergji eshte ken nji gjeneral ilir ne vitin 250 pas eres sone nga veriu i shqiperis se sotme i cili ne lufte kunder romakeve per mbrojtjen e katolicimit ra ne fushe te betejes.Me siguri ju nuk e dini mir historine sepse vetem ke hoxha keni shku dhe me siguri hoxha ska qka me ju msu tjeter vecse se si me kthy prapanicen hava dhe me i hedh uje,pro edhe nji shpjegim po u jap per sa i perket katolicizmit,qe romaket e luftonin katolizismin dhe se iliret e moren nga shen pali(paulus) qe ne vitin 56 pas eres sone dhe ju a futen me force romakeve ne vitin 333pas eres sone nga konstandini i madh i cili lindi ne dardani ne vitin 285 dhe pasi pushtoi britanine e madhe vendosi ti shpall lufte kunkurruesve te tjere ne gjith perandorine rromake qe pritnin te zene fronin mbreteror rromak dhe njekohesh vendosi qe te ju a nrroje fene rromakeve qe besonin ne mars dhe ne jupiter duke ju a zevendesuar me zotin nje dhe trinitetin "ati i biri dhe shpriti shejt "amen

Viktor
Senior Member
Senior Member

Do, 21. Dez 2006, 0:37

prej ka ky infO?

skam ni kurr...

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 21. Dez 2006, 20:23

@lissus

fakte historike rreth shen gjergjit ka shume dhe disa jane kontradiktore:
nje burim thote,se shen gjerji ka lindur ne turqi(ne anadoline e sotme)...

burimi:http://de.wikipedia.org/wiki/Georg_%28Heiliger%29

dhe tjetri burim thote,se shen gjergji ka lindur ne palestine.

burimi:http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_George

por askund nuk kam lexuar,se shen gjergji eshte me origjina nga shqiperia veriore(ti ndoshta do pretendoje se shen gjergji ka lindur ne lezhe)...

Ex_KomUnist
New Member
New Member

Do, 21. Dez 2006, 20:40

RRNOFT SHQIPTARIA

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Do, 21. Dez 2006, 21:08

Ex_KomUnist hat geschrieben:RRNOFT SHQIPTARIA
jo"rrnoft shqiptaria",por"rroft shqiperia"...

lissius
Member

So, 24. Dez 2006, 0:16

shiko nuk desha te bej heronjt e shumte ilir, lezhjan pa qene,paske nuhatje te mir, me te vertet jam lezhjan,por shen gjergji ishte mirditor fatkeqsisht dhe jo lezhjan,n.q.s. do te ishte ashtu qe une te kisha tentativa te tilla qe te gjith heronjte e medhenj ti beja lezhjan ateher do te thoja per konstandinin e madh qe ka qen lezhjan por qe do ai lindi ne Nassius(Nishi i sotem) ne vitin 285 pas eres sone ne dardanine antike.Shume ketu e definojne dijen me belbezimin e nje gjuhe te huj,me qellim qe te rritin autoritetin apo nivelin e dijes dhe me pa pik turpi banalizojne historine pellazgo-ilire me shprehje pa nivel.

lissius
Member

So, 24. Dez 2006, 1:18

o kusho shikoje tani ate vikipedian per shen gjergjin,tani si te duash beso apo jo,ti do degjosh shum gjera me origjine ilire qe nuk do te pranoje njeri se jane ilire,

Kusho1983
Senior Member
Senior Member

Mo, 25. Dez 2006, 23:31

lissius hat geschrieben:o kusho shikoje tani ate vikipedian per shen gjergjin,tani si te duash beso apo jo,ti do degjosh shum gjera me origjine ilire qe nuk do te pranoje njeri se jane ilire,
me fal shok,por une ne asnje menyre nuk kam dashtur te sillem arrogante...por une shfletova faqet e wikipedias(ne gjermanisht dhe anglisht,pasi jane keto dy gjuhet qe i di me mire)dhe nuk gjetu askund nje fakt te tille qe permend ti...ndoshta versioni i yt,qe shen gjergji ka qene mirditor eshte i vertete,por une sipas burimeve qe kisha nuk munda ta vertetoj thenien tende...
sa per thenien time se ti do kishe pasur deshire qe shen gjergji te kishte qene lezhian,ishte vetem shaka,dhe mos ma merr per sherr...

hajt shnet

lissius
Member

Sa, 30. Dez 2006, 23:26

po une desha te them se une ate e nryshova
shiko poshte tek shenimet
aty mund te shkruj kushdo pranaj
te thash shihe tani ,diku me poshte lexohet ajo qe kam shkruar ketu per shen gjergjin.tek shenimet

wikipedia eshte e lire kushdo mund te shkruaje

und mund te shkruj se ka qen edhe stergjyshi im por une e kam lexuar ne nje liber te gjergj fishtes

Zurück zu „Shqip“