http://www.klan.mk/opinion/familja-e-ma ... ga-greqia/
Maks Velo ka lindur në Paris, më 31 gusht të vitit 1935. Pas lindjes së tij, familja Velo u kthye përsëri në Shqipëri, në qytetin e Korçës, ku Maksi ka kaluar edhe fëmijërinë. Vendi i origjinës së prindërve ishte Dardha. Pasi mbaron gjimnazin, ai vazhdon studimet pranë Institutit Politeknik, në degën e Inxhinierisë së Ndërtimit. Më pas specializohet për arkitekturë dhe në vitin 1960 merr pjesë në projektimin e parë që u bë në Tiranë. Ka punuar më tej pranë byrosë së projektimit të Tiranës. Pastaj, vitet '78-'79 përkojnë edhe me periudhën më të vështirë të jetës së tij, pasi gjatë kësaj kohe, ai arrestohet dhe dënohet me dhjetë vjet burg
Er hat eine gegnerische Haltung gegenüber unseren mk-albanischen Nachbarn und genau deswegen meldet sich Katriot Myftaraj
Ndonëse Maks Velo ka shkruar madje edhe një libër të hollësishëm biografik, ai nuk rrëfen në të veçse kalimthi për origjinën e familjes së tij. Shkaku është se në Dardhë të Korçës, fshatin ku ka lindur i ati i Maksit, nuk ekziston fisi Velo. E thënë shkurt, Maksi nuk ka pasur kushërinj nga babai me mbiemrin “Velo”, as në Dardhë, dhe as të tillë që të jenë zhvendosur në Korçë, Tiranë apo në qytete të tjera të Shqipërisë. Kjo për faktin se familja e Maks Velos nuk është me origjinë nga Dardha por e ardhur nga Greqia. Për gjyshin e tij nga babai, Velo shkruan në kujtimet e tij: “Gjyshi im kish qenë sharrxhi në malet e Janinës. Kish pyje të dendur dhe ata prodhonin qereste. Jeta ish e vështirë, në vetmi dhe me një punë të rëndë. Babai më tregonte se kalonte verën te sharrat. Sharrxhinjtë dhe qymyrxhinjtë rronin bashkë.”(Maks Velo, “Kohë antishenjë”, Shtëpia botuese “Onufri”, Tiranë 2000, f. 112)
Wie steht ihr zu so einem Rumgehampele. Das Velo aus Dardha abstammt ist belegt aber für Myftarai, einem mazedonischen Politiker ist er aus Griechenland. Ich nehme an weil er nicht gut auf Nachbarn zu sprechen ist. Klar muss er also Grieche aus Griechenland sein,
Wie steht ihr zu sowas ? Wenn ich sowas höre und das ist nicht das erste Mal tut es mir echt Leid für unsere Nachbarn. Ich kann euch nicht ernstnehmen. Ihr seit schlimmer als Chetniks, XA und Neonazis zusammen wenn man immer wieder mit diesen Dummheiten kommt.