sykaltroshja
Danke für die vielen Übersetzungen!

Topic "Intelektuali"

Do, 09. Feb 2006, 15:52

Siç mund ta keni vene re, postimet qe behen kohet e fundit kane me shume te bejne me dashuriçka, pyetje pa nivel etj. etj.

Kur jam futur une ne Forum ka pasur biseda edhe me interesante dhe meqenese ne temat qe jane ne gjermanisht, kryesisht per te njejten gje behet fjale: jo ai me tradhtoi, jo e tradhtova etj. mendova se do te ishte me e mire te shkruajme ne shqip.
Te them te drejten keto lloj bisedash nuk me pelqejne fare, prandaj edhe nuk postoj aty ndonje mesazh per momentin.

Me ane te ketij mesazhi, ftoj te gjithe ata qe kane deshire te shkruajne ne shqip, te flasin ketu mbi tema pak me "anspruchsvolle" se ato qe ndoshta kemi lexuar kohet e fundit.

Reagimet tuaja i mirepres.

Pershendetje

sh.
Gjuha jone sa e mire, sa e embel, sa e dlire!!!

fantaafresh

Do, 09. Feb 2006, 21:30

....popo jam të njejtit mendim. Po nuk besoj se do të shkruhet 100% shqip...
Apo si ishte ajo me anshpruchvoll :D , oj qikoooo cfar fjale kjo??shqip? asnjehere se kam ndegjuar :lol:

ja perkthimin: anspruchsvoll = me kërkesa të larta :wink:

(u talla tash shume a?)>>hajgare!!!!

me respekt

fantaafresh

P.S E di se e kemi zakon te shkruajm në gjuhën gjermane, sepse atë e kemi mësuar në shkolle. Kshtu që kur nuk do dim se si ta shkruajm do ja fusim hajt Deutsch,hehe...E di vet se mundem të shprehem ma mirë në gjermanisht sa në shqip.....po prap do ishte një lloj "ushtrimi" për ato qe sja kan mire me shkim... :)

Kejn
Senior Member
Senior Member

Do, 09. Feb 2006, 21:48

Une shume kam qef me shkru ne gjuhen shqipe, por e kam problemin qe shume dobet shprehem dhe beje shume gabime gjuhesore...
teme interesante dot te ishte mi shenu "Redewendungen" te cilat behen ne shqiperi dhe ne kosove. per shembull: "Nuk po me han palla" ; "tregoma nje shtos" , "a ma jep nje gjiro?" ... ju them te drejten: shume me pelqen gjuha e shqieperis ama shume sende nuk i kuptoj fare sepse e para eshte qe nuk kam aq shume kontakt me shqiptar te shqiperise dhe e dyta eshte qe vetem dy vite e kam vijuar shkollen shqipe... :) Ju lutem shenoheni "rendewendungen" tjera dhe mundesisht shpjegoni. Pershendetje! ;)

sykaltroshja

Fr, 10. Feb 2006, 9:05

Tung Kejn,

dikur kam shkruar nje teme me shprehje ne shqip dhe besoj se ti e ke lexuar. N.q.s. ti ke disa shprehje te veçanta, atehere mund t'i shkruash ketu dhe une mund te shkruaj se si perdoren keto shprehje ne Shqiperi.

http://www.albanien.ch/forum/phpbb/view ... ewendungen

@fantafresh

anspruchsvoll-me pretendime, me kërkesa

Por duke qene se ne gjuhen shqipe kjo shprehje nuk perdoret ne kete menyre, atehere preferova qe te shkruaja ekuivalenten ne gjermanisht.
Megjithate kam qeshur kur kam lexuar shkrimin tend.

Ndoshta per shumicen prej jush eshte e veshtire te shkruajne ne shqip, por une mendoj se kjo gje eshte shume e rendesishme. Edhe une jam mesuar te shkruaj me shume ne gjermanisht e ndonjehere me duhet te mendohem çfare te shkruaj.
Sigurisht qe shumica bejne edhe gabime kur shkruajne, por per aq kohe sa une kuptoj se çfare duan te shkruajne, kjo gje nuk ka problem.

Kejn, mua me duket se ti shkruan mjaft mire shqip.

mirupafshim

sh.
Zuletzt geändert von sykaltroshja am Fr, 10. Feb 2006, 21:19, insgesamt 3-mal geändert.

fantaafresh

Fr, 10. Feb 2006, 15:00

hahahah.....mir oreeee, qesh ti, pse jo?

Po edhe un mundohem te shkruaj sa me mir...

Besser geht es momentan nicht! Po do mundohem të përmirësohem....për atë shkak e ke hapur këtë temë, apo jo??

ok te pershendes

fantaafresh

MirtKush
Member

Fr, 10. Feb 2006, 20:18

fantaafresh hat geschrieben:....popo jam të njejtit mendim. Po nuk besoj se do të shkruhet 100% shqip...
Apo si ishte ajo me anshpruchvoll :D , oj qikoooo cfar fjale kjo??shqip? asnjehere se kam ndegjuar :lol:

ja perkthimin: anspruchsvoll = me kërkesa të larta :wink:

(u talla tash shume a?)>>hajgare!!!!

me respekt

fantaafresh

P.S E di se e kemi zakon te shkruajm në gjuhën gjermane, sepse atë e kemi mësuar në shkolle. Kshtu që kur nuk do dim se si ta shkruajm do ja fusim hajt Deutsch,hehe...E di vet se mundem të shprehem ma mirë në gjermanisht sa në shqip.....po prap do ishte një lloj "ushtrimi" për ato qe sja kan mire me shkim... :)
Hej plako.

Mendimi i hapjes se kesaj teme ishte, qe te shkruhet diçka me me shume nivel e jo te fillohet prap per "hajgare", me gjithe ate se nuk e di se ç'do te thote kjo fjale...

Por nejse, nuk e pata per sherr, por vetem deshta te bej me dije...

fantaafresh

Fr, 10. Feb 2006, 22:17

HAHAHAHAHAHA...........Hey Plako :?: ........me bëre plakë!
ti atëher cka je?? stërgjyshi im??

Meqë ishte mendimi te niset një tem me nivel, nisja deee...dhe sa i perket gjuhes shqipe, je nga Shqiperia apo jo?? Dhe mendimi sykaltroshes ishte te flitet shqip,(per mua aty hyn te gjith dialektet) kshtu qe per ty qe se kupton kosovarcen>>hajgare=>dmth. shaka, tallje, mahi :!:
Edhe pse sjam e Kosoves un.....po nejse.....
Ne pergjithsi mundohem ta flas gjuhen letrare, aq sa e di.....

me respekt

fantaafresh

sykaltroshja

Fr, 10. Feb 2006, 22:33

Mendimi im ishte te shkruanim per tema te tjera nga ato qe postohem per momentin ne forum. Edhe pse e kam quajtur topic "intelektuali" nuk eshte se kam menduar te bejme kerkime shkencore e gjuhesore apo te ndonje niveli shume te larte intelektual. Mire do te ishte, por problemi eshte se besoj qe nuk ka shume interes per kete.
Jam duke u menduar tani se cfare teme mund te hap ketu, por nuk po me bie ndonje gje nder mend.
Ndoshta mund te propozoni ju ndonje teme.

pershendetje

sh.

P.S. Fantafresh, ti besoj se je nga Maqedonia. Me duket se e kam lexuar diku ne forum.

fantaafresh

Fr, 10. Feb 2006, 22:40

@sykaltroshja,jam te njejtit mendim :) dhe popo, mir e ke lexuar, jam nga Maqedonia :wink:

skifteri
Member

Fr, 10. Feb 2006, 22:46

sykaltroshe,
vertete, koheve te fundit ky forum ka humbur nivelin intelektual. perjashtime bejne ketu ca postues te "moçëm", te cilet me postimet e tyre i rrisin namin ketij forumi. tema te te martesa interetnike te "desperate wifes", behen me kohen shume te neveritshme.
gjithashtu shume te neveritshem jan edhe postime negaive te ujkut te marres... bhaaa,

pra, kjo nisme jotja eshte shume e qelluar.
mua per momentin (pas nje oke venë) nuk me bie ndermend ndonje teme per te cilen do kishim biseduar shtruar dhe pa lajthitje ose pa ndonje "ofendim".
ke ndonje ide ti tanime per ndonje teme?
une me shume vullnet do diskutoja ndonje teme serioze apo te qelluar.

pershendetje
[+] love it, or leave it! [+]

MirtKush
Member

Fr, 10. Feb 2006, 22:47

fantaafresh hat geschrieben:HAHAHAHAHAHA...........Hey Plako :?: ........me bëre plakë!

Meqë ishte mendimi te niset një tem me nivel, nisja deee...dhe sa i perket gjuhes shqipe, je nga Shqiperia apo jo?? Dhe mendimi sykaltroshes ishte te flitet shqip,(per mua aty hyn te gjith dialektet) kshtu qe per ty qe se kupton kosovarcen>>hajgare=>dmth. shaka, tallje, mahi :!:

me respekt

fantaafresh
Kuptimi i fjales "plako" nuk do te thote, se une ty te konsideroj plak, por eshte me shume ne sensin, si ne gjermanishten: "Hey Alter"...
Keshtu ne lidhje me kete fjale mund te thuash psh. "ç'kemi plako", apo "mos ja fut kot plako", etj etj.
Dhe me sa morra vesh une tani nga postimi i jot i fundit, ti nuk qenke djale por vajze (apo jo)?

E sa per shprehjen "hajgare", nuk deshta te ofendoj dialektin tend, por deshta te sensibilizoj, qe nese don te marrin vesh te gjithe, atehere duhet te mundohesh te shprehesh ne ate menyre, qe te kuptoj ç'dokush.

Jürgen Habermas (sociolog dhe filosof gjerman) ka ndertuar nje konstrukt teorie mbi komunikimin dhe deliberimin midis njerezeve (per qellimin e komunikimit ne nje sistem demokrat dhe liberal, te quajtur shtet).
Dhe ja ku arritem te tema jone "inteligjente". Por nuk besoj se do kete dikush interes te diskutojme mbi kete çeshtje mjaft delikate dhe abstrakte te linguistikes.

fantaafresh

Fr, 10. Feb 2006, 23:11

MirtKush hat geschrieben:
fantaafresh hat geschrieben:HAHAHAHAHAHA...........Hey Plako :?: ........me bëre plakë!

me respekt

fantaafresh
Kuptimi i fjales "plako" nuk do te thote, se une ty te konsideroj plak, por eshte me shume ne sensin, si ne gjermanishten: "Hey Alter"... Keshtu ne lidhje me kete fjale mund te thuash psh. "ç'kemi plako", apo "mos ja fut kot plako", etj etj.
Dhe me sa morra vesh une tani nga postimi i jot i fundit, ti nuk qenke djale por vajze (apo jo)?

E sa per shprehjen "hajgare", nuk deshta te ofendoj dialektin tend, por deshta te sensibilizoj, qe nese don te marrin vesh te gjithe, atehere duhet te mundohesh te shprehesh ne ate menyre, qe te kuptoj ç'dokush.

Më erdh qudi, sepse sme ka then deri tani askush; hey plako :) prandaj, po nejse.....

Dhe sa i perket ofendimit te dialektit. JO JO as pak se ke ofenduar, sepse nuk esht dialekti im :wink: sjam Kosovare......por Strugane, qyteti vetem ne MK ku flitet sado pak gjuha letrare :D Ama me jan perzi dialektet ....Pak gjuha letrare, pak Dialekti i fshatit tim, pak Kosovarcja meqë jam rritur mes Kosovarve :wink: prandaj....dhe sa i perket fjales "hajgare" jam e bindur se e kan kuptuar te gjith,(mit Aussnahme von dir,odr du tust nur so als ob?)
Sa per informat, nuk do e perdorja nje fjalkur e di qe se kupton kushi.....!!
me respekt

fantaafresh

egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen
Danke für die vielen Übersetzungen

Sa, 11. Feb 2006, 9:03

Dialekti "është kripa dhe sheqeri" i gjuhës shqipe. :D

egnatia
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

sykaltroshja

Sa, 11. Feb 2006, 10:23

Duke lexuar postimet e fundit, me lindi idea te flasim pak mbi dialektet dhe dialektologjine shqiptare.

Siç dihet, gjuha shqipe ndahet ne dy grupe te medha dialektore: gegerisht dhe toskerisht. Nderkohe qe toskerishtja eshte me kompakte dhe shfaq vetem dy subdialekte (laberishten dhe çamerishten), dialekti geg ndahet ne me shume subdialekte, te cilet gjithashtu ndahen ne grupe dialektore, pra eshte me i larmishem nga pikepamja dialektore e gjuhesore.
Edhe pse shpesh flitet se keto dy grupe te medha dialektore kane ndryshime te medha nga pikepamja gjuhesore, kjo gje nuk eshte e vertete. Keto ndryshime jane me te shumta ne aspektin fonologjik e jo ne fushen e leksikore.
Kufirin gjeografik te ndarjes se ketyre dialekteve e perben lumi Shkumbin, pra edhe te folmet e Tiranes apo te Elbasanit futen ne dialektit geg. Pra, n.q.s e kemi ne koke harten e Shqiperise arrijme ne perfundimin se shumica e shqipfolesve flasin me dialektin geg e jo ate toske. (siç e dime mbi kete te fundit eshte bazuar me se shumti edhe gjuha e njesuar shqipe.)
Siç mund te shikojme edhe ne forum, shumica e atyre qe shkruajne ne shqip, shkruajne me dialekt dhe per dike qe vjen nga jugu i Shqiperise apo flet e shkruan gjuhen standarte i duket se ata jane duke shkruar me gabime drejteshkrimore.
Pyetjet e mia ne lidhje me kete teme do te ishin:
1. Si mendoni ju, a jane keto gabime drejteshkrimore?
2. A duhet te shkruajne edhe dialektfolesit (geg) ne gjuhen standarte?
3. A eshte e drejte, qe gjuha e njesuar shqipe eshte bazuar me se shumti mbi dialektin toske duke injoruar pasurine e madhe leksikore e gjuhesore te dialektit geg?

Skifteri p.sh. ka shkruar ne gjuhen standarte, e ka futur pastaj ndermjet edhe nje shprehje tipike gege:
skifteri hat geschrieben:(pas nje oke venë)
Skifter, nuk e dija se dije te shkruaje kaq mire ne gjuhen standarte. Besoj asht ka vena. :D

Diçka te vogel do te doja te shkruaja ne lidhje me dialektin geg, e pikerisht ne lidhje me dialekin ne Kosove, i quajtur ndryshe Gegerishtja e Shqiperise Verilindore.
Ky dialekt eshte duke u ndikuar shume kohet e fundit nga gjuha gjermane, sidomos ne fushen leksikore. Siç mund ta marre me mend gjithkush, kjo ka ndodhur per shkak te emigrimit te shumte te kosovareve ne Gjermani, Zvicer e Austri.
Fjale te tilla si buteri apo kumperi jane fjale nga me normalet ne Kosove. Si mendoni ju ne lidhje me kete?

4. A duhet te lejohen huazime te tilla?

Pres mendimet tuaja.

sh.

@mirtkush
MirtKush hat geschrieben:Jürgen Habermas (sociolog dhe filosof gjerman) ka ndertuar nje konstrukt teorie mbi komunikimin dhe deliberimin midis njerezeve (per qellimin e komunikimit ne nje sistem demokrat dhe liberal, te quajtur shtet).
Une nuk e kam lexuar kete shkrim te ketij filozofi. A mund te na shkruash titullin e librit e ndoshta te na besh edhe nje permbledhje te shkurter, ne menyre qe gjithkush, te kete nje lloj ideje se si e ka konstruktuar ky filozof kete teori komunikimi?

skifteri
Member

Sa, 11. Feb 2006, 22:23

sykaltroshja hat geschrieben:Duke lexuar postimet e fundit, me lindi idea te flasim pak mbi dialektet dhe dialektologjine shqiptare.

Siç dihet, gjuha shqipe ndahet ne dy grupe te medha dialektore: gegerisht dhe toskerisht. Nderkohe qe toskerishtja eshte me kompakte dhe shfaq vetem dy subdialekte (laberishten dhe çamerishten), dialekti geg ndahet ne me shume subdialekte, te cilet gjithashtu ndahen ne grupe dialektore, pra eshte me i larmishem nga pikepamja dialektore e gjuhesore.
Edhe pse shpesh flitet se keto dy grupe te medha dialektore kane ndryshime te medha nga pikepamja gjuhesore, kjo gje nuk eshte e vertete. Keto ndryshime jane me te shumta ne aspektin fonologjik e jo ne fushen e leksikore.
Kufirin gjeografik te ndarjes se ketyre dialekteve e perben lumi Shkumbin, pra edhe te folmet e Tiranes apo te Elbasanit futen ne dialektit geg. Pra, n.q.s e kemi ne koke harten e Shqiperise arrijme ne perfundimin se shumica e shqipfolesve flasin me dialektin geg e jo ate toske. (siç e dime mbi kete te fundit eshte bazuar me se shumti edhe gjuha e njesuar shqipe.)
Siç mund te shikojme edhe ne forum, shumica e atyre qe shkruajne ne shqip, shkruajne me dialekt dhe per dike qe vjen nga jugu i Shqiperise apo flet e shkruan gjuhen standarte i duket se ata jane duke shkruar me gabime drejteshkrimore.
Pyetjet e mia ne lidhje me kete teme do te ishin:
1. Si mendoni ju, a jane keto gabime drejteshkrimore?
2. A duhet te shkruajne edhe dialektfolesit (geg) ne gjuhen standarte?
3. A eshte e drejte, qe gjuha e njesuar shqipe eshte bazuar me se shumti mbi dialektin toske duke injoruar pasurine e madhe leksikore e gjuhesore te dialektit geg?

Skifteri p.sh. ka shkruar ne gjuhen standarte, e ka futur pastaj ndermjet edhe nje shprehje tipike gege:
skifteri hat geschrieben:(pas nje oke venë)
Skifter, nuk e dija se dije te shkruaje kaq mire ne gjuhen standarte. Besoj asht ka vena. :D

Diçka te vogel do te doja te shkruaja ne lidhje me dialektin geg, e pikerisht ne lidhje me dialekin ne Kosove, i quajtur ndryshe Gegerishtja e Shqiperise Verilindore.
Ky dialekt eshte duke u ndikuar shume kohet e fundit nga gjuha gjermane, sidomos ne fushen leksikore. Siç mund ta marre me mend gjithkush, kjo ka ndodhur per shkak te emigrimit te shumte te kosovareve ne Gjermani, Zvicer e Austri.
Fjale te tilla si buteri apo kumperi jane fjale nga me normalet ne Kosove. Si mendoni ju ne lidhje me kete?

4. A duhet te lejohen huazime te tilla?

Pres mendimet tuaja.

sh.

@mirtkush
MirtKush hat geschrieben:Jürgen Habermas (sociolog dhe filosof gjerman) ka ndertuar nje konstrukt teorie mbi komunikimin dhe deliberimin midis njerezeve (per qellimin e komunikimit ne nje sistem demokrat dhe liberal, te quajtur shtet).
Une nuk e kam lexuar kete shkrim te ketij filozofi. A mund te na shkruash titullin e librit e ndoshta te na besh edhe nje permbledhje te shkurter, ne menyre qe gjithkush, te kete nje lloj ideje se si e ka konstruktuar ky filozof kete teori komunikimi?
ne shtypin e perditshem dhe mediat e tjera duhet te shkruhet dhe te flitet gjuha shqipe, pa ndonje dialekt. gjuha shqipe mundeson te komunikojm me njeri tjetrin. (se a kuptohemi eshte qeshtje tjeter) :D
kur shkruhet ne dialekt duhet gjithashtu pase shume kujdes pastertine e dialekti dhe kultivimin e tij. fjale te huaja, "slang" sipas mundesise nuk duhet te menjanohen. fale emigrimit ne vende te ndyshme te botes ku fliten gjuhe te ndryshme, gjuha shqipe merr shume fjale te huaja dhe i shqiperon. psh. furgon, makine fuori strada, etj... ne kosove qe prej kohesh jane perdore shume fjale te huaja. keto kushtimisht nga sundimi turk, dhe pastaj ndikimi serb. pastertia e gjuhes shqipe ne kosove lengon shume nga fjale te huaja...une njoh shume pak kosovare te cilet folin gjuhen e unjesuar. (nje magjistre (mr.) e gjiuhes shqipe e flet bukur)

nje mik imi kosovar "renqethet" nga deshira kur degjon gjuhen e paster dhe te embel te shqipes.
etj. etj.
ne shume krahina gjeografike shqipe, ku gjuha shqipe nuk kultivohet ne nivel, ka shume veshtersi kuptimi te ndersjelle. ka disa krahina ne maqedoni ku folet shqipja, te cilat une i kuptoj me shume veshtersi. krahinat tjera, me dialekte te ndryshme jane the mire se ardhura.
.
ps.
kam pase rastin te takoj nje familje arbereshe. ata flisnin nje shqipe te kohes se gjergj kastriotit. shume te lezetshme...

-
mos kritikoni rradhitjen e fjaleve ne fjali. gjuha gjermane si duket ndikon tek une ne morfologjine, radhitjen e fjaleve, ne fjali.
me kujtohet kur mesusi thonte: se pari shkruhet subjekti, ne fillim te fjalise, pastaj...etj.

ju ngat t'jeta!
:D

Viktor
Senior Member
Senior Member

So, 12. Feb 2006, 13:29

aawww qfar atmosfere intelektual..... :roll:

mus e qitni vetveten ma nalt, se shum shpejt kini me ra.
:wink:

pershendetje nga geto i zvicres........

ps. mue, personalisht me pelqen dialekti nga shqiperia shum.....po edhe shqiptart nga shqiperia. Drejt mi ju tregu, me pelqejn shqiptart nga shqiperia shum ma shum se Kosovart :lol:

sykaltroshja

So, 12. Feb 2006, 14:16

@viktor
sykaltroshja hat geschrieben:Mendimi im ishte te shkruanim per tema te tjera nga ato qe postohem per momentin ne forum. Edhe pse e kam quajtur topic "intelektuali" nuk eshte se kam menduar te bejme kerkime shkencore e gjuhesore apo te ndonje niveli shume te larte intelektual.
N.q.s. ty nuk te pelqen skifteri keshtu ne pergjithesi, kjo nuk do te thote te vish ketu e te na japesh komentare te tilla.

tung
sh.

skifteri
Member

So, 12. Feb 2006, 14:51

Viktor hat geschrieben:aawww qfar atmosfere intelektual..... :roll:

mus e qitni vetveten ma nalt, se shum shpejt kini me ra.
:wink:

pershendetje nga geto i zvicres........

ps. mue, personalisht me pelqen dialekti nga shqiperia shum.....po edhe shqiptart nga shqiperia. Drejt mi ju tregu, me pelqejn shqiptart nga shqiperia shum ma shum se Kosovart :lol:
te lutem lere nje teme ku diskutohet tema - pra titulli, dhe mos perziej "drith e tershone" bashk. mos vlereso ofendo njerez!

Viktor
Senior Member
Senior Member

So, 12. Feb 2006, 15:21

@sykaltroshe

aha, edhe qka?......

@banderr...ehhem sifer...ehemm skifter :lol:

hahahahhahah, qashtu eshte..... drejt e ki

skifteri
Member

So, 12. Feb 2006, 17:11