Seite 1 von 2

Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Do, 22. Sep 2016, 13:00
von Illyrian^Prince
NJË SAMIT PËR DIASPORËN / TAKIMI HISTORIK PER MERGATEN SHQIPTARE

Bild

Në 18-20 nëntor të këtij viti, Qeveria Shqiptare organizon në Tiranë Samitin e Parë të Diasporës Shqiptare. Kushdo që është i interesuar për këtë aktivitet shumë të veçantë, mund të informohet përmes faqes online www.samitidiaspores.al, ku edhe mund të kontribuojë me sugjerimet e veta apo të regjistrohet për të marrë pjesë.

Video nga Edi Rama
https://www.youtube.com/watch?v=2QS1_j6t3ck

Prania shqiptare në botë: organizatat dhe shoqatat sipas vendeve ku veprojnë

Lëvizjet e shqiptarëve nga vendlindja e tyre në kohëra e periudha të ndryshme, si dhe rritja e pakrahasueshme e mobilitetit gjatë dy dekadave të fundit e ka bërë të pamundur deri më tani vlerësimin e numrit të saktë të shqiptarëve në botë si edhe shkallën e organizimit të tyre në nivel lokaliteti apo vendi. Ndër vite, komunitetet shqiptare në botë, të organizuara në forma e struktura të ndryshme si shoqata, klube, organizata e forume kanë luajtur e vazhdojnë të luajnë një rol të rëndësishëm në jetën komunitare, në nxitjen dhe mbrojtjen e interesave të anëtarëve, si dhe në ruajtjen dhe zhvillimin e identitetit të tyre kombëtar. Duke u pasuruar gradualisht, kjo faqe do të synojë krijimin e një harte të saktë e të detajuar të organizimit shoqëror të diaporës shqiptare në botë.

http://samitidiaspores.al/harta-interaktive/

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Do, 22. Sep 2016, 19:34
von Florim
Illyrian^Prince hat geschrieben: NJË SAMIT PËR DIASPORËN / TAKIMI HISTORIK PER MERGATEN SHQIPTARE

Bild

Në 18-20 nëntor të këtij viti, Qeveria Shqiptare organizon në Tiranë Samitin e Parë të Diasporës Shqiptare. Kushdo që është i interesuar për këtë aktivitet shumë të veçantë, mund të informohet përmes faqes online http://www.samitidiaspores.al, ku edhe mund të kontribuojë me sugjerimet e veta apo të regjistrohet për të marrë pjesë.

Video nga Edi Rama
https://www.youtube.com/watch?v=2QS1_j6t3ck

Prania shqiptare në botë: organizatat dhe shoqatat sipas vendeve ku veprojnë

Lëvizjet e shqiptarëve nga vendlindja e tyre në kohëra e periudha të ndryshme, si dhe rritja e pakrahasueshme e mobilitetit gjatë dy dekadave të fundit e ka bërë të pamundur deri më tani vlerësimin e numrit të saktë të shqiptarëve në botë si edhe shkallën e organizimit të tyre në nivel lokaliteti apo vendi. Ndër vite, komunitetet shqiptare në botë, të organizuara në forma e struktura të ndryshme si shoqata, klube, organizata e forume kanë luajtur e vazhdojnë të luajnë një rol të rëndësishëm në jetën komunitare, në nxitjen dhe mbrojtjen e interesave të anëtarëve, si dhe në ruajtjen dhe zhvillimin e identitetit të tyre kombëtar. Duke u pasuruar gradualisht, kjo faqe do të synojë krijimin e një harte të saktë e të detajuar të organizimit shoqëror të diaporës shqiptare në botë.

http://samitidiaspores.al/harta-interaktive/
Illyri, bin da dabei ;)

Gruess
Florim

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Do, 22. Sep 2016, 21:15
von Illyrian^Prince
Erst seit heute oder seit der Publikation?

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Fr, 23. Sep 2016, 12:19
von Florim
Illyrian^Prince hat geschrieben:Erst seit heute oder seit der Publikation?
Seit etwa 3 Wochen, habe eine Einladung vom Botschafter bekommen.

Gruess
Florim

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Fr, 23. Sep 2016, 22:29
von egnatia
Lum si ti Flori, paske ftesë nga ambasadori, si i bëhet për ne të tjerët që s'kemi miq? :o :P

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Sa, 24. Sep 2016, 16:16
von Florim
egnatia hat geschrieben:Lum si ti Flori, paske ftesë nga ambasadori, si i bëhet për ne të tjerët që s'kemi miq? :o :P
Lumthi unë de.

Ah egnatia egnatia :? mos ma ha shpirtin, se ka mjaft që ma hanë për momentin.

Prsh.
Florimi

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 27. Sep 2016, 13:28
von egnatia
Përshëndetje Florim,
respekt për aktivitetet që ti bën, por mos e harro vetveten djali se edhe shëndeti ka rëndësi për jetën e përditshme.


Sa i përket temës do të thoja që është hera e parë që qeveria shqiptare tregon interes për shqiptarët në emigracion, por le të shohim hapat që do të hidhen nga pas dhe shpresoj se dikush do të na shkruajë në forum se si shkoi programi...

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Mi, 28. Sep 2016, 11:48
von Illyrian^Prince
Cfare po na prezenton :D

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Mi, 28. Sep 2016, 16:40
von Florim
Illyrian^Prince hat geschrieben:Cfare po na prezenton :D
Ich habe gehört die sollen ein gutes Buffet haben :D :D

Es werden mehrere Diskussionsveranstaltungen abgehalten, ich nehme an der vom Aussenministeriun teil und versuche was Gscheits zu sagen.
Am letzten Tag gibt's noch das Abschiedswort von der Schütteltante.

Gruess
Florim

@Egnatia
Poe dadush, po. E di por s'kam ç'të bëj, kur i hy asaj pune të gëlltit.
Prsh.
Florimi

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Do, 29. Sep 2016, 22:15
von Illyrian^Prince
Weisst du ob noch andere Albaner aus der Schweiz da teilnehmen?

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Do, 29. Sep 2016, 22:16
von Illyrian^Prince
Bild

Prill 2016

Shqipëria fillon përgatitjen e samitit të diasporës

Përpara një samiti madhor që do të mbledhë shqiptarë nga 50 vende të botës, debati ende vazhdon për mënyrat më të mira që Shqipëria të tërheqë talentet e emigrantëve të vet.

Nga Fatjona Mejdini, BIRN

Përpara një samiti madhor të komuniteteve shqiptare në diasporë kudo në botë, Shqipëria po peshon mënyrat më të mira për të shfrytëzuar diasporën e vet të madhe.

Në nëntor 2016, për herë të parë, qeveria planifikon të mbajë samitin e parë të diasporës, për të shënuar gjithashtu 25-vjetorin e emigrimit post-komunist.

Kryeministri, Edi Rama, tha në një takim me shqiptarët në Nju Jork të hënën e shkuar se samiti do të hapë një kapitull të ri për vendin.

“Samiti i nëntorit do të jetë çasti kur ne do të tregojmë kush jemi, çfarë mund të bëjmë dhe se kemi mjaftueshëm eksperiencë për të bërë edhe më shumë,” tha Rama.

Samiti do të mbledhë shqiptarë nga 50 vendet e botës, përfshirë emigratë para dhe pas komunizmit.
Organizatat e shqiptarëve që jetojnë jashtë vendit e kanë pritur prej kohësh krijimin e një ministrie për diasporën dhe kërkesa e tyre mbështetet nga presidenti shqiptar, Bujar Nishani.

Partia për Drejtësi dhe Integrim, PDIU, që përfaqëson komunitetin çam dhe është pjesë e koalicionit qeverisës të drejtuar nga Rama, gjithashtu e konsideron të rëndësishëm krijimin e një ministrie.

Çamët janë shqiptarë etnikë të dëbuar nga veriu i Greqisë në fund të Luftës së Dytë Botërore.
Marselino Troshani, kryetar i forumit të shoqatave shqiptare në Emilia Romana, Itali, FARE, i tha BIRN se shqiptarët në Itali kishin dorëzuar një kërkesë formale në parlamentin shqiptar për krijimin e një ministrie.
“Ministria do të ndihmojë në votimin e emigrantëve në zgjedhje dhe gjithashtu do të ndihmojë në promovimin e vendit jashtë kufijve shqiptarë,” tha ai duke cituar ministrinë kosovare të diasporës si një model.

Por jo të gjithë përfaqësuesit e diasporës shqiptare mbështesin idenë e një ministrie. Ish-drejtori i këshillit kombëtar shqiptaro-amerikan, Avni Mustafaj, i tha BIRN se fuqizimi i ambasadave të vendit do të ishte mënyra më e mirë për të tërhequr talentet e diasporës.

Ai bie dakord se bashkimi i anëtarëve të diasporës shqiptare nga e gjithë bota është një ide e shkëlqyer, pasi shumë prej tyre kanë arsimi, aftësitë dhe eksperiencën e duhur për të ndihmuar atdheun.

“Nuk bie dakord me një ministri të diasporës, por jam pro fuqizimit të ambasadave, në mënyrë që të bëhen më aktive me komunitetet shqiptare në vendet e tyre,” tha ai.

“Koordinimi i kësaj duhet të bëhet nga ministria e jashtme. I druhem strukturave paralele brenda ministrive,” tha Mustafaj.

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Fr, 30. Sep 2016, 10:56
von Florim
Illyrian^Prince hat geschrieben:Weisst du ob noch andere Albaner aus der Schweiz da teilnehmen?
Hallo Llyri

Ich kenne mindestens vier andere albanisch-schweizerische Politiker, die mitreisen. Es werden nehme ich mal an auch noch Geschäftsleute usw. dabei sein.

Gruess
Florim

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: So, 02. Okt 2016, 17:38
von Illyrian^Prince
Hoffe das nicht nur Politik das Hauptthema wird.

Diasporasitze wären zu empfehlen, sowie das die albanische Diaspora wählen kann mit E-Voting zum Beispiel.

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Do, 06. Okt 2016, 17:30
von Lars
Florim hat geschrieben:
Illyrian^Prince hat geschrieben:Weisst du ob noch andere Albaner aus der Schweiz da teilnehmen?
Hallo Llyri

Ich kenne mindestens vier andere albanisch-schweizerische Politiker, die mitreisen. Es werden nehme ich mal an auch noch Geschäftsleute usw. dabei sein.

Gruess
Florim
Der Vorstand der Gesellschaft Schweiz-Albanien wird auch durch eine Teilnehmerin vertreten sein.

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 15. Nov 2016, 13:36
von Illyrian^Prince
Të rinjtë e të gjitha trevave shqiptare, bashkohen në Tiranë!

Nën organizimin e rinisë socialiste të Shqipërisë, do të mbahet Samiti i Rinisë në Tiranë, më datë 17 nëntor.
Në këtë samit të përbashkët Kosovë- Shqipëri, do të marrin pjesë 35 të rinj nga Kosova.

Në këtë samit do të trajtohen temat si politikat rinore, kampusi universitar, karta studentore, këshilli studentor, këshilli i karrierës, punësimi, praktika etj.
Pos të rinjve, në këtë samit do të marrin pjesë edhe përfaqësues të lartë politik, përfshirë edhe kryeministrin e Shqipërisë Edi rama.

Ndërkaq, merret vesh se Shqipëria e Kosova do të nënshkruajnë një marrëveshje bashkëpunimi në fushën e rinisë.

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 15. Nov 2016, 13:40
von Illyrian^Prince
In den nächsten Tagen wird Era Istrefi die albanische Staatsbürgerschaft erhalten. Ich finde das ist auch ein Thema Wert - albanische Staatsbürgerschaft für alle ethnischen Albaner ausserhalb der Republik Albanien. Ich möchte damit nicht den kosovarischen Staat untergraben sondern nur den alb. Staat stärken.

Germin lanson platformën interaktive për diasporën

Bild

http://diasporaflet.org
http://diasporaflet.org/map/

Die albanischen und kosovarischen Behörden sollten vermehrt zusammenarbeiten.

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 15. Nov 2016, 16:40
von TiranaAlb
Illyrian^Prince hat geschrieben:Të rinjtë e të gjitha trevave shqiptare, bashkohen në Tiranë!

Nën organizimin e rinisë socialiste të Shqipërisë, do të mbahet Samiti i Rinisë në Tiranë, më datë 17 nëntor.
Në këtë samit të përbashkët Kosovë- Shqipëri, do të marrin pjesë 35 të rinj nga Kosova.

Në këtë samit do të trajtohen temat si politikat rinore, kampusi universitar, karta studentore, këshilli studentor, këshilli i karrierës, punësimi, praktika etj.
Pos të rinjve, në këtë samit do të marrin pjesë edhe përfaqësues të lartë politik, përfshirë edhe kryeministrin e Shqipërisë Edi rama.

Ndërkaq, merret vesh se Shqipëria e Kosova do të nënshkruajnë një marrëveshje bashkëpunimi në fushën e rinisë.

Es gibt kein Kosovo-Albanien.
Merk dir das. Das sind Fantasien von Menschen ausserhalb.

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 15. Nov 2016, 17:03
von Illyrian^Prince
Mit dem Treffen der Diaspora findet derzeit eine Fotoaustellung statt.Die Austellung befindet sich in der nat. Kunstgalerie.


Në vigjilie të Samitit të Parë të Diasporës, që do të zhvillohet në Tiranë, më 18-20 nëntor 2016, kemi nderin t'ju ftojmë në ceremoninë e inaugurimit të ekspozitës fotografike:

"FLAS SHQIP"
me personalitetet e diasporës shqiptare nëpër botë, të artistit Roland Tasho

pranë Galerisë Kombëtare të Arteve, më 12 nëntor 2016, ora 17:00.

Në mbyllje të ceremonisë do të vijojë një koktej.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur në mjediset e Galerisë Kombëtare të Arteve, Muzeut Historik Kombëtar dhe Qendrës për Hapje dhe Dialog të Kryeministrisë në datat 12-20 nëntor 2016.


Heute war Lorik Cana da.
Bild

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 15. Nov 2016, 19:07
von Florim
Lyrush, ça do t't sjell nga Tirona?

Prsh.
Florimi

Re: Nje Samit per Diasporen - Takimi historik per Mergaten

Verfasst: Di, 22. Nov 2016, 8:04
von egnatia
egnatia hat geschrieben:shpresoj se dikush do të na shkruajë në forum se si shkoi programi...
:?: :X: